Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Krádež vozidla se pachatelům nepovedla

JIHLAVSKO: Kriminalisté všechny tři podezřelé velmi rychle dopadli 

Jihlavským kriminalistům se podařilo objasnit okolnosti, za kterých shořelo minulý týden u Jihlavy odcizené osobní vozidlo Škoda Octavia. Zjistili, že na krádeži a zničení automobilu se podíleli tři mladí muži. Když se jim čin nepodařilo spáchat podle jejich plánovaných představ, vozidlo zapálili, aby tak zahladili stopy. 
 
Ve středu 21. března přijali policisté po půl třetí odpoledne na tísňové lince 158 oznámení o odcizení vozidla Škoda Octavia v Jihlavě na ulici Rovná, kde stálo zaparkované před domem. Policisté vyjeli na místo a provedli šetření. Zjistili, že ke krádeži vozidla došlo v době od páté hodiny ráno. Informace o odcizeném automobilu byla předána všem policejním hlídkám, které po něm začaly okamžitě pátrat.
Před čtvrtou hodinou odpoledne si náhodný svědek všiml, že na poli v blízkosti čerpací stanice u dálničního přivaděče směrem k rybníku Borovinka hoří vozidlo. Na místě zasahovali hasiči. K požáru vozidla vyjeli také policisté, kteří následně zjistili, že se jedná o odcizený automobil Škoda Octavia. Místo ohledali kriminalističtí technici a zajistili stopy. K propátrání okolí byl nasazen také policejní psovod se služebním psem. Policisté nalezli několik dílů odmontovaných z odcizeného vozidla, které byly ukryté v nedalekém lese. Kriminalisté začali okamžitě pátrat po pachatelích.
 
Operativním šetřením se jim brzy podařilo zjistit prvního pachatele, jedná se o příbuzného majitele odcizeného vozidla. Následně kriminalisté zjistili totožnost i dalších dvou pachatelů.
„Zahájili jsme trestní stíhání osmnáctiletého muže z Jihlavy, byl obviněn ze spáchání přečinu krádež. V minulosti byl již soudem pravomocně odsouzen,“ řekl npor. Bc. Pavel Krčál, zástupce vedoucího oddělení obecné kriminality. Jak dále dodal, se zahájením trestního stíhání dalšího pachatele, dvacetiletého muže, vyslovil poškozený nesouhlas, neboť se jedná o jeho příbuzného. Třetím podezřelým je devatenáctiletý muž.
 
Kriminalisté zjistili, že se pachatelé rozhodli za účelem získání peněz odcizit vozidlo. Jeden z mužů vzal v bytě klíčky od vozidla svého příbuzného. Společně pak za pomoci klíčů odcizili zaparkované vozidlo a poté všichni tři odjeli do lokality Borovina. Vzhledem k tomu, že muži zjistili, že nemají odcizený automobil komu prodat, chtěli ho demontovat a zpeněžit jeho díly. Neměli ho ale kde ukrýt, proto odmontovali několik součástek a vozidlo zapálili, aby zahladili stopy. Díly z vozidla z místa odnesli a schovali je v lese. Klíčky od vozidla poté vrátili zpět na místo, odkud je předtím jeden z pachatelů vzal. Následně byl hořící automobil a poté i schované díly nalezeny.
Majiteli vozidla vznikla škoda přes osmaosmdesát tisíc korun.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
26. března 2012
 

vytisknout  e-mailem