Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Krádež vzácné historické mapy

Ve čtvrtek 5. března přijali policisté oznámení, že ve Vědecké knihovně v Olomouci odcizil neznámý pachatel originál Apianovy mapy světa z roku 1520. Podezřelý je ve vazbě, po odcizené mapě se pátrá. 

Odcizením historické mapy z knihy Joannis Camertis Minoritani vznikla Vědecké knihovně v Olomouci škoda v předběžně stanovené výši 700 tisíc korun a škoda poškozením knihy ve výši 100 tisíc korun. Hodnota mapy i poškozené knihy může však být i mnohem vyšší, k vyčíslení škody byl přibrán odborný znalec.

Kriminalisté začali po pachateli pátrat a na základě získaných poznatků přijali okamžitá opatření k jeho dopadení. Policisté zjistili, že muž, který si uvedenou knihu dne 5. března v oddělení historických fondů knihovny vypůjčil k prostudování, má objednané další vzácné knihy na následující den. Když muž do studovny skutečně přišel a objednané knihy si vypůjčil, kriminalisté čekali poblíž. Muž seděl na stejném místě jako předchozí den, přibližně po 90 minutách vstal a pracovníkovi knihovny sdělil, že odchází a vrátí se odpoledne. Prostudované knihy nechal na stole. Pracovník knihovny ihned po jeho odchodu zjistil, že z knihy Navigatio ac itinerarium Johannis Hugonis Linscotani in orientalen sive Lusitanorum Indiam z roku 1599  někdo vytrhl vlepený originál mapy  zobrazující Severní pól a části pobřeží.

Kriminalistům se vzápětí podařilo podezřelého muže přímo v budově Vědecké knihovny zadržet. Při provedené bezpečnostní prohlídce  byla u zadrženého mapa, zobrazující Severní pól a části pobřeží, nalezena. Muž ji měl ukrytou přímo na těle pod gumovým pásem. Kromě mapy zajistili kriminalisté u muže  také ulamovací nůž a žiletku. Hodnotu odcizené mapy pracovník oddělení historických fondů předběžně vyčíslil na  50 tisíc korun a škodu poškozením knihy na  30 tisíc korun.

Zadržený  byl převezen do policejní cely a dne 7. března proti němu policejní komisař zahájil trestní stíhání pro podezření z trestných činů krádež a poškozování cizí věci a státní zástupce podal návrh na vzetí obviněného od vazby.  Návrh na vazbu byl akceptován. Muž, který je cizinec, je stíhán vazebně, z dalších poznatků kriminalistů vyplynulo, že má na svědomí i další závažnou organizovanou trestnou činnost majetkového charakteru, které se měl dopustit  na území Polské republiky.  Sedmačtyřicetiletý cizinec odcizení map zpočátku zcela popíral,  ke skutečnosti, že u něj byl nalezen originál jedné z odcizených map, uvedl, že jej zakoupil v antikvariátu v Polsku a měl  jej s sebou ke srovnávacímu účelu. V průběhu vyšetřování se k trestné činnosti částečně doznal. Pokud soud uzná muže vinným, hrozí mu dle trestního zákona trest odnětí svobody až na osm let.

Na případu kriminalisté dále pracují a po vzácném odcizeném originálu Apianovy mapy pátrají. Obracíme se s výzvou o spolupráci na veřejnost. Pokud by měl někdo z občanů jakékoliv poznatky k uvedenému případu, případně se setkal s obdobnou mapou, která je na fotografii, ať kontaktuje policisty na kterékoliv policejní služebně, případně prostřednictvím linky 158.

Za spolupráci děkujeme.


por. Mgr. Jitka Dolejšová

zajištěná mapa.JPG zajištěná mapa.JPG

 

 

Apianus-mapa.jpg Apianus-mapa.jpg

vytisknout  e-mailem