Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Krádeže jízdních kol

Během deseti dnů jsme přijali oznámení o krádeži sedmi jízdních kol. 

     Dne 28. května zmizela dvě kola. První se ztratilo během noci z balkonu ve 2. patře domu v Příbrami, jednalo se o horské kolo v hodnotě sedmi tisíc korun. Druhé zanechal jeho majitel během dne nezajištěné u Střední průmyslové školy a okamžitě toho využil dosud nezjištěný zlodějíček. Šlo o trekingové kolo za devět tisíc korun.
     Následující den dopoledne zavítal neznámý pachatel na pozemek domu v Konětopech. Došel si přes zahradu do otevřené garáže a vzal si pánské horské kolo. Následně jej přendal přes plot a vrátil se ještě pro druhé. V tu chvíli ho však přistihla majitelku domu, zakřičela na něj, zloděj kolo upustil a utekl pryč. Přesto stihl odcizit jedno kolo v hodnotě 25 tisíc korun.
     V době od 18. května do 2. června kdosi vykradl sklepní kóje v příbramské bytovce. Pachatel odešel s dvěma pánskými koly v celkové hodnotě 4,5 tisíce korun. V suterénu panelového domu kradl jakýsi nenechavec také v Březnici, a to v době od 4. března do 4. června. Po vypáčení petlice u kóje odjel na horském kole v hodnotě 10 tisíc korun. Během pondělní noci se ztratilo dámské kolo, které bylo zajištěné dvěma zámky u zábradlí pod schodištěm ve společných prostorách domu v Příbrami ve Školní ulici. Vzniklá škoda činí 10 tisíc korun.
     Od začátku roku do konce dubna jsme měli nahlášeno 18 případů krádeží kol, z toho 12 v Příbrami. Dva případy byly objasněny. V loňském roce jsme evidovali 53 odcizených jízdních kol a rok předtím dokonce 75 kol.
     Při odstavení kola na ulici bychom měli vždy používat bezpečnostní zámek a snažit se kolo připoutat k pevnému bodu, jako je sloup, zábradlí či bezpečnostní stojan. Pokud ukládáme kolo ve společných prostorách domu, kde bydlíme, měli bychom dbát na uzavírání vstupních dveří do objektu, na stálé uzamčení společných prostor a zamčení i kol v nich uložených. Ve sklepě i na balkonech je lépe mít ještě kolo zajištěné bezpečnostním systémem.

6. června 2012, por. Bc. Monika Schindlová, DiS.

vytisknout  e-mailem