Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Krádeže jízdních kol a jejich zabezpečení

Jak nepřijít o kolo 

     Policisté řeší krádeže jízdních kol častěji v letních měsících než po zbytek roku. Od začátku tohoto roku lapkové na území města Plzně odcizili 68 jízdních kol. Jen za červen přišlo na všechna plzeňská obvodní oddělení  nahlásit ztrátu kola 29 majitelů. Podle statistik kradou zloději bicykly nejčastěji na Lochotíně, Vinicích a ve Skvrňanech. Objektem krádeží se stávají kola nejen na ulicích, ve sklepech, ale i na balkónech. Své o tom ví i 32letý muž z Plzně. Ten uschoval svůj bicykl na balkón  mezi prvním a druhým patrem domu a pro jistotu ho ještě uzamkl bezpečnostním zámkem k zábradlí. Když si pro něj šel, zjistil, že dveře jsou poškozené a kolo je pryč. Ihned vše oznámil policistům ze Skvrňan a škodu vyčíslil na sedm tisíc korun. Z policejních statistik zjistíme, že celková škoda na všech odcizených kolech je 826 tisíc korun. 
     Proto, abyste o bicykl nepřišli, musíte udělat maximum. Mezi základní bezpečnostní pravidla patří kvalitní zámek. Pokud kolo nemůžete mít postavené přímo v bytě a ukládáte ho na balkón nebo do sklepa, je třeba zkontrolovat, jestli jsou vstupní dveře řádně zajištěné. S jednoduchými petlicemi a laťkovými dveřmi si zloděj poradí velmi snadno. Kromě dveří je třeba kolo připevnit k nějaké pevné překážce a ještě ho uzamknout. Pozor si dávejte, pokud máte balkón v přízemí, kam se pachatel snadno dostane. 
     Bicykl si musíte chránit i když jedete na výlet. Všem majitelům jízdních kol doporučuji nenechávat kolo nikde volně postavené. Rada jednoduchá, ale ne všichni se jí řídí. Z praxe vím, že lidé si odskočí na chvíli například do trafiky a když se za pár minut vrátí, zjistí, že musí jít domů pěšky. Pokud musíte bicykl z jakéhokoliv důvodu  opustit, pečlivě ho uzamkněte kvalitním zámkem do cyklostojanu. Pozor byste si ale také měli dávat na to, aby některá část stojanu kolo nepoškodila. Po Plzni je již mnoho bezpečných stojanů, které umožňují zaparkování kola a uzamknutí rámu fabkou. Najdete je například před bazénem na Slovanech, u autobusového nádraží či u ZOO. U některých veřejných budov vám, pokud nemáte svůj zámek, zapůjčí i FAB vložku s klíčem oproti záloze a tak budete vědět, že je vaše kolo  v bezpečí. V plzeňském sportovním areálu Škoda park jsou nově nainstalovány takzvané tulipánové žluté stojany, které nelze přehlédnout a snad cyklistům připomenou, že si svoje kolo nemají pouze opřít o lavičku, ale řádně si ho ke žlutému stojanu připoutat. 
     Strážci zákona řešili i několik případů, kdy zloděj odcizil kola přímo z nosičů na autě. Dnes se již vyrábí uzamykatelné systémy, které výrazně omezí nebo přímo zabrání ukradení namontovaného kola. Nosiče mají speciální krytky či matice vybavené odolným kovovým zámkem, bez jehož odemčení nelze kolo z nosiče vyjmout. Pokud máte nosič na tažném zařízení i ty mají možnost uzamčení vlastního nosiče k tažnému vybavení. 
     Mnoho cyklistů se během výletu zastaví po cestě na občerstvení a tak už dnes mnozí provozovatelé mají před svými restauracemi cyklostojany. Jestliže uvažujete o nákupu tohoto zařízení, nejdříve si zjistěte, co takový stojan, aby byl bezpečný, musí mít a zda máte vhodné místo k jeho umístění. Na trhu existuje velké množství od sériově vyráběných až po ty na zakázku. Pořizovatel si musí uvědomit, na kolik kol má stojan být a vybrat takový prostor, aby byl neustále na očích. Když stojan umístíte do prostoru, na který nikdo nevidí, ihned tím dáváte výzvu všem lapkům, aby si vyzkoušeli svoje umění. Do stojanu by se také měla vejít všechna kola od silničních až po horská a zároveň by neměl rám bicykly poškozovat. Zlodějům ztížíte práci i tím, že zabudujete podstavec do povrchu, na kterém stojí. 
     Nezapomeňte s sebou opravdu neustále vozit cyklozámek a raději investujte do kvalitního zabezpečení. Pořízení nového kola by vás stálo jistě mnohem více. Ale na paměti mějte i to, že vaše bezpečí je důležitější.

nprap. Martina Hábrová

Odkazy do noveho okna

cyklostojan1

cyklostojan1 

Detailní náhled

cyklostojan2

cyklostojan2 

Detailní náhled

cyklostojan3

cyklostojan3 

Detailní náhled

cyklostojan4

cyklostojan4 

Detailní náhled

cyklostojan5

cyklostojan5 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem