Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Krádeže kabelek, batohů a věcí z nich

PLZEŇ - Nedejte zlodějům šanci! 

     Každý den zapisují policisté do policejních statistik případy krádeží, k jejichž spáchání pachatelé využili nepozornosti a neopatrnosti samotných okradených. Dva přímo učebnicové případy se odehrály bohužel i včera na území města Plzně.
 
     V prvním případě využil neznámý pachatel v půl páté odpoledne chvilkové nepozornosti 56leté ženy, která na parkovišti u jednoho z obchodních domů v Plzni v ulici Sukova vyndávala nákup z nákupního vozíku a ukládala jej do kufru svého vozu. Zatímco žena byla zaměstnána vykládáním zakoupeného zboží, neznámý zloděj jí ze zadního sedadla auta odcizil kabelku s peněženkou, osobními doklady, mobilním telefonem, svazkem klíčů a dalšími věcmi v celkové hodnotě více než 13.000,- Kč.
 
     Ve druhém případě byli neznámým pachatelem okradeni dva 16letí mladíci. Ti se v podvečer parného dne rozhodli vykoupat v Košuteckém jezírku. Na břehu ponechali téměř dvě hodiny  bez dozoru batoh, kam si uschovali všechny cenné věci, které měli s sebou – peněženky s finanční hotovostí, osobní doklady, platební kartu, dioptrické brýle a mobilní telefon. Neznámý pachatel si tak z místa činu zcela bez problémů během velmi krátkého okamžiku odnesl batoh i se všemi věcmi v celkové hodnotě více než 12.000,- Kč.
 
     Abychom nedali zlodějům šanci nás okrást, je třeba dodržovat několik základních pravidel:
  1. Své věci si vždy střežte.
  2. Nenoste u sebe velkou finanční hotovost, plaťte pokud možno platební kartou.
  3. V peněženkách nemějte uložené osobní doklady a PINy k platebním kartám.
  4. Kabelky, batohy ani oblečení nenechávejte v nákupních vozících, kabelky noste uzavřené a nosíte-li batoh na zádech, doklady a peněženky mějte uloženy bezpečně.
  5. Při ukládání nákupu do kufrů aut mějte doklady a peněženky vždy u sebe.
       Stejná opatření platí i pro prevenci krádeží z aut. Slogan Auto není trezor není jenom sloganem. Zloděje může ke krádeži svést i prázdná nákupní taška. Proto ve vozech nenechávejte viditelně odloženy žádné věci – telefony, peněženky, kabelky, ale ani oblečení nebo prázdné krabice a tašky.
 
por. Ing. Hana Štefflová
7. srpna 2013
 

vytisknout  e-mailem