Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Krádeže, maření a alkohol

TRUTNOVSKO - Ohlédnutí za prvním víkendem roku 2013 

V průběhu uplynulého víkendu včetně pátku do pondělního rána 7. 1. 2013 policisté na Trutnovsku přijali oznámení o dvanácti nově spáchaných přečinech, které policejní hlídky zadokumentovaly a k těmto provedly prvotní šetření. Oznámení se týkala hlavně majetkové trestné činnosti, mezi kterou patří krádeže prosté a krádeže provedené vloupáním. Dále muži zákona zahájili úkony trestního řízení v případech podezření ze spáchání přečinů maření výkonu úředního rozhodnutí, porušování domovní svobody, ohrožení pod vlivem návykové látky a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V průběhu dnů volna navíc muži zákona zpracovali pětapadesát přestupků. Ve většině případů se jednalo o protiprávní jednání, kterého se dopustili nezodpovědní řidiči na našich silnicích, dále se jednalo o majetkové delikty a narušení občanského soužití.
 
Nejzávažnějším případem, kterým se museli policisté na Trutnovsku zabývat, byla krádež dvou motocyklů. Na Žacléřské policisty se v pátek večer 4. 1. 2013 obrátil s žádostí o pomoc pětadvacetiletý muž, který shora uvedený případ místním mužům zákona oznámil. Policejní hlídka na místě provedeným šetřením zjistila, že dosud neznámý zloděj v průběhu několika hodin odcizil ze zaparkované dodávky, která stála na volně přístupném místě mezi Bernarticemi a Zlatou Olešnicí, dva motocykly. Jednalo se o stroje značky KTM, typ EXC 450, oranžové barvy, registrační značky 5H3 252 a typ EXC 300, registrační značky 5H0 553 rovněž oranžové barvy. Majitelé motocyklů vyčíslili předběžně škodu na částku 477 tisíc korun. Za přečiny krádeže provedené vloupáním a neoprávněné užívání cizí věci hrozí pachateli či pachatelům shodně trest odnětí svobody až na pět let. Po zloději a odcizených terénních motocyklech místní policisté se svými kolegy ze služby kriminální policie a vyšetřování intenzivně pátrají.
 
V sobotu ráno 5. 1. 2013 zastavili krátce před pátou hodinou trutnovští městští strážníci v centru města na Horské ulici ke kontrole řidiče osobního motorového vozidla značky Renault. Po provedené lustraci byl muž sedící za volantem vyzván k podrobení se dechové zkoušce. Po pozitivním výsledku 1, 09 promile strážníci předali dle věcné příslušnosti uvedený případ svým kolegům z Policie České republiky v Trutnově. Policejní hlídka uvedené protiprávní jednání zadokumentovala pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který může být soudem uložen trest odnětí svobody až na jeden rok.
 
V neděli dopoledne 6. 1. 2013 zastavili rovněž trutnovští městští strážníci tentokrát v Mladých Bukách ke kontrole řidiče osobního motorového vozidla značky JEEP. Po provedené lustraci strážníci zjistili, že muž sedící za volantem má Městským úřadem v Trutnově vysloven zákaz řízení motorových vozidel. Strážníci předali dle věcné příslušnosti uvedený případ svým kolegům z Policie České republiky ve Svobodě nad Úpou. Policejní hlídka uvedené protiprávní jednání zadokumentovala pro podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí, za který může být soudem uložen trest odnětí svobody až na tři roky. 
 
Dopravní policisté v průběhu dnů volna zadokumentovali 5 dopravních nehod, při kterých došlo k jednomu smrtelnému a jednomu lehkému zranění. Policejní hlídky dopravního inspektorátu se rovněž zaměřily na dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu. Dechové zkoušce se podrobilo 56 řidičů motorových vozidel. Jeden ze zkontrolovaných účastníků silničního provozu usedl za volant svého dopravního prostředku po požití alkoholického nápoje.
 
V průběhu víkendu dohlíželo na klid a veřejný pořádek v centrech našich měst a obcí 8 pěších policejních hlídek. 
 
Na tísňovou linku 158 operační důstojníci přijali 94 telefonátů, 50 z nich bylo využito a zbývajících 44 nesouviselo s prací PČR.
nprap. Bc. Udo Ertner
7. 1. 2013 ve 13:00 

vytisknout  e-mailem