Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Krádeže měděných lan pokračují

VSETÍNSKO: Mezi Ústím a Vsetínem zmizel už kilometr měděného lana.  

Kilometr měděného lana odcizili neznámí pachatelé na železnici v úseku od Ústí do Vsetína během necelých čtyř měsíců. Zloděj způsobil škodu předběžně za 250 000 korun. Po pachatelích krádeží pátráme.
 
Poslední případ krádeže měděného lana nám oznámili v pondělí ráno. Pětatřicetiletý zaměstnanec státní organizace vsetínským policistům uvedl, že ke krádeži mohlo dojít během víkendu, a to od brzkého sobotního rána do rána pondělního. Během uvedeného času zloděj ukradl necelých 300 metrů lana trakčního vedení, čímž způsobil škodu asi za 80 000 korun. Jedná se o měděné lano, které je natažené mezi stožáry trakčního vedení ve výšce asi 5 metrů od země a slouží k bezpečnému svedení zkratových proudů do země v případě nečekané poruchy trakčního vedení. Krádeží lana tedy nedošlo k narušení a ohrožení provozu na železnici.
 
Při délce necelých 300 metrů mohlo lano vážit asi 180 kg. Měděné lano není pod napětím, avšak jakákoli manipulace v blízkosti elektrického vedění může být velmi nebezpečná. Rovněž pachatelé riskují své životy, když se pohybují na železnici, kde denně projíždí několik vlaků.   
 
Krádeže měděných lan ve zmíněném úseku začaly počátkem dubna. Další metry lana zmizely v květnu, červnu a teď v červenci. Dohromady pachatelé ukradli 957 metrů lana za 250 000 korun.
 
Po pachatelích pátráme a zároveň prosíme o pomoc veřejnost, která by nám mohla pomoci zloděje dopadnout. Pokud někdo viděl během uplynulého víkendu pohybovat se v blízkosti železnice konkrétně mezi Ústím a splavem na Ohradě ve Vsetíně podezřelé osoby nebo vozidla, ať kontaktuje policii na lince 158. Děkujeme.  
 
  
 
17. července 2012, por. Mgr. Lenka Javorková
 

vytisknout  e-mailem