Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Krádeže mosazných “šoupátek” z nákladních železničních vozů objasněny

Pod tíhou zjištěných důkazů, se muž ke krádežím doznal.  

       Policisté oddělení železniční policie a doprovodu vlaků Ostrava prověřovali sérii devíti případů krádeží mosazných “šoupátek” z nákladních železničních vozů. Od 21. září do 9. října 2008 pachatel odcizil z železničních vozů, v prostoru vlakového seřadiště na území města Ostravy, celkem 34 šoupátek za 179000 korun!

soupatka1.JPG soupatka1.JPG

Policisty s přibývajícími trestními oznámeními čeká “mravenčí” práce. Po ohledání míst činů, prověřování okolí, podaných vysvětleních zúčastněných osob, zajištění stop, začíná rozsáhlé bezpečnostní opatření. Místa činů jsou vždy seřadiště železničních vozů, vlečky, odstavné koleje. Policisté zjišťují pohyb mladého muže u nákladních vozů a to dokonce v denní době. Musí provést rozsáhlé kontroly mnoha záznamů o výkupu mosazného šrotu. Čekají je samozřejmě též fyzické prověrky ve sběrnách, provádí kontroly množství různých míst i kontejnerů, určených pro uložení mosazného šrotu. Pátrají též po vlakových cestách předmětných nákladních vozů. V jedné z ostravských sběren jsou policisté úspěšní. Při prohlídce kontejneru s mosazí nacházejí tři šoupátka k železničním nákladním vozům.
        Operativní prověřování přináší i zjištění skutečnosti sedmi návštěv mladíka ve sběrně. Muž vždy odevzdal minimálně dvě šoupátka. Šoupátka jsou součástí trojcestného pneumatického ventilu, sloužícího k výsypu naloženého materiálu z vozů. “Ucho se utrhlo” dne 9.10.2008, kolem 16.30 hodin, kdy policisté oddělení železniční policie a doprovodu vlaků 23letého muže zadrželi přímo ve sběrně (v průběhu bezpečnostního opatření). Mladík se znovu pokusil odevzdat ve sběrně dvě mosazná šoupátka. Policisté zajistili obě šoupátka i dva maticové klíče, kterými měl pachatel šoupátka odmontovat.
soupatka2.JPG soupatka2.JPG

Pod tíhou zjištěných důkazů, se muž  ke krádežím doznal. Šoupátka měl krást přes den, na odstavených a opuštěných místech. Klíčem vždy odšrouboval horní část ventilu – víko, poté vymontoval šoupátko o hmotnosti 1,2 kg a víko opět nasadil a částečně dotáhl, aby krádež nebyla poznat. Muž tak měl v celkem devíti případech odcizit 34 šoupátek a způsobit škodu 179000 korun. Ve sběrně však za dvě šoupátka získal necelou “stokorunu”. Peníze pak měl použít za platbu noclehu na ubytovně.
        Policisté případy krádeží zadokumentovali a předali policejnímu komisaři k zahájení trestního stíhání  muže. Mladíka čeká obvinění z trestného činu krádeže a hrozí mu trest odnětí svobody až na tři léta.

kontakt: tel. 974725237, 606 678 478, pvisova@mvcr.cz

 

 

 

 

vytisknout  e-mailem