Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Krádeže nafty pokračují

PELHŘIMOVSKO: Od počátku roku z nádrží zmizelo přes osm tisíc litrů nafty  

Vedle nápadu běžných krádeží, vloupání do objektů nebo krádeží barevných kovů jsou závažnou problematikou, kterou se pelhřimovští policisté intenzivně zabývají, krádeže pohonných hmot.
 
Od počátku letošního roku není týdne, aby policisté nedokumentovali několik případů odcizené nafty. Pachatelé se zaměřují na nákladní vozidla odstavená na parkovištích nebo v areálech různých firem. Nafta mizí nejen z nákladních vozidel, ale i z různých pracovních strojů (nakladačů, traktorů).
Pachatelé se pohybují po celém Pelhřimovsku. Nejvíce nahlášených případů odcizené nafty je v Pelhřimově, pak následuje Humpolec a okolní vesnice. Na Pacovsku se ztrácí nafta přímo z vozidel v Pacově nebo v Těchobuzi. Kamenické obvodní oddělení zadokumentovalo několik případů krádeží nafty v Černovicích. Ze tří nákladních vozidel odčerpal pachatel naftu v Počátkách a z jednoho nákladního vozidla v Žirovnici.
 
Na Pelhřimovsku evidujeme za necelé dva měsíce od počátku roku přes osm tisíc litrů odcizené nafty v celkové částce 290.000 korun.
 
" Pachatelé si vybírají vozidla zejména v noci nebo o víkendech, kdy není v areálech firem téměř žádný pohyb. V současné době, kdy cena nafty neustále stoupá, to je pro pachatele výhodný artikl“, řekl npor. Václav Slabý zástupce vedoucího obecné kriminality v Pelhřimově. „ Kriminalisté po pachatelích této trestné činnosti intenzivně pátrají. Výsledky jejich práce se však projeví až po delší době. Dopadeným pachatelům je pak prokázáno více spáchaných případů“, doplnil npor. Slabý.
 
Na dokreslení situace uvádíme několik aktuálních případů krádeže motorové nafty.
 
Policisté z Kamenice nad Lipou zadokumentovali případ krádeže nafty, který se stal v Černovicích. Neznámý pachatel z neděle na pondělí poškodil zámek víčka nádrže u nákladního vozidla Volvo, které bylo zaparkované na parkovišti Na Sadech. Z nádrže poté odčerpal 130 litrů nafty, čímž majiteli způsobil škodu ve výši téměř 5.000 korun.
 
Odcizení nafty z několika nákladních vozidel šetří i humpolečtí policisté. V době od poloviny minulého týdne do pondělí odcizil neznámý pachatel celkem 600 litrů motorové nafty. Tři nákladní vozidla byla zaparkovaná v Komorovicích na volně přístupném parkovišti před objektem zdejší firmy. Pachatel vypáčil uzávěry palivových nádrží a odčerpal celkem 600 litrů nafty. Odcizením nafty způsobil škodu ve výši nejméně 24.000 korun.
Další nahlášený případ odcizené nafty je z Humpolce. Do areálu Školního statku v Humpolci vnikl neznámý pachatel, který vypáčil uzamčené víko palivové nádrže u nákladního vozidla Avia a odčerpal celkem 80 litrů nafty. Způsobená škoda na odcizené naftě a poškozeném víčku byla vyčíslena na 3.000 korun.
 
Naposledy neznámý pachatel odcizil 1000 litrů nafty tento týden z nákladního vozidla Scania, které bylo zaparkované v Tovární ulici v Žirovnici. Způsobená škoda byla vyčíslena na 35.000 korun.


por. Bc. Hana Kotková, komisař
23. únor 2012
 
 

vytisknout  e-mailem