Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

PREVENCE - krádeže věcí z vozidel

PLZEŇ - Policisté zaznamenali mírný nárůst krádeže věcí z vozidel. Policisté apelují na řidiče, aby si dávali pozor na své věci a nenechávali je ve vozidlech. Odložené nebo zapomenuté věci se stávají lákadlem nenechavců. 

V poslední době policisté zaznamenali zvýšený nárůst krádeží věcí ze zaparkovaných vozidel. Nejen plzeňští policisté dnes a denně přijímají oznámení o nových případech vloupání do motorových vozidel a krádeží věci z nich. Přes veškerou hlásanou prevenci jsou majitelé a řidiči aut nepoučitelní. Díky jejich neobezřetnosti a neopatrnosti patří tento druh majetkové trestné činnosti k nejrozšířenější. 

Nejen s ohledem na výše uvedené je třeba si uvědomit, že zloději opravdu velmi často trvá jen pouhý krátký okamžik vloupat se do vozu a z něj odcizit vše, co má větší či menší hodnotu. V čase ani místě pachatelé většinou nejsou vybíraví. K protiprávnímu jednání je často může zlákat i obyčejná plyšová hračka nebo bunda odložená na zadním sedadle vozu. Mnohdy poškozením auta napáchají více škody než následnou krádeží věcí z něj. Do vozů se většinou dostávají násilím, kdy za pomoci různých předmětů rozbijí okénko vozu či poškodí zámky dveří. Narůstá i počet případů, kdy není zcela zřejmé, jakým způsobem se pachatel do vozu dostal, neboť vozidlo nevykazuje žádné známky násilného vniknutí. Mnohdy zlodějům nahrávají sami majitelé či provozovatelé vozidel, kteří vůz zapomenou zamknout. Objektem zájmu zlodějů bývají velmi často nejen autokamery a GPS navigace, ale i méně cenné či zcela bezcenné věci volně uložené na sedadlech, středových panelech a dalších viditelných místech ve voze.

Vzhledem k tomu, že občané zůstávají v této době více doma, snížila se majetková kriminalita vykradených domácností. Pachatelé se tak snaží vyhledat jakoukoli další příležitost k sebeobohacení a hledají další slabiny, které se snaží využít. Lidé se často vydávají dopravními prostředky do přírody, kde pak nejen s rodinou či přáteli vyrážejí na procházky nebo za sportem. Ještě než nastoupíme do auta, měli bychom si uvědomit, zda to co vezeme s sebou opravdu potřebujeme. Jedná se zejména o cennosti, elektroniku nebo jiné věci, byť malé hodnoty, které se na místě rozhodnu ponechat v zaparkovaném vozidle někde u lesa. 

Stoprocentní ochrana vozidla před vloupáním sice neexistuje, ale existují opatření, kterými můžete pravděpodobnost krádeže věcí z aut výrazně snížit. Netýká se to jen cenných předmětů, mobilních telefonů, navigace, autokamer, počítačové techniky, sportovního vybavení a podobně. V autě nenechávejte ani kabelky, nákupní tašky nebo oblečení. Zloděj neví, že jste si z kabelky nebo kapsy bundy předtím vyndali peněženku i mobilní telefon, a že nákupní taška ponechaná na zadním sedadle vozu je prázdná.

 A závěrem musíme připomenout, že platí jedno zásadní pravidlo, AUTO NENÍ TREZOR. 

nprap. Veronika Hokrová
11. května 2020

vytisknout  e-mailem