Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Krádeže vozidel v Plzni

PLZEŇ - Nedejte zlodějům šanci! 

     Krádeže motorových vozidel patří k jedné z nejzávažnějších a nejrozšířenějších forem majetkové trestné činnosti. Na území města Plzeň bylo v období od 1. 1. 2011 do 30.9. 2011 odcizeno celkem 218 dvoustopých motorových vozidel. Za stejné období roku 2012 policisté řešili celkem 179 krádeží aut a od začátku tohoto roku do konce měsíce září přišlo o své čtyřkolé miláčky na území našeho krajského města celkem 119 řidičů. Ačkoli podle statistických údajů má tato trestná činnost klesající tendenci, přesto jsou statistická čísla počtu odcizených motorových vozidel stále alarmující.
     Ke krádežím motorových vozidel dochází zejména ve vysoce exponovaných oblastech, jakými jsou městská sídliště, větší parkoviště u supermarketů, ale i odlehlejší místa jakými jsou rekreační oblasti nebo místa s malou frekvencí pohybu osob či vozidel. Podle statistických přehledů jsou nejčastěji odcizena vozidla továrních značek Škoda, Volkswagen, Peugeot a Ford.
     Stoprocentní ochrana vozidla před krádeží sice neexistuje, ale existují opatření, kterými můžeme pravděpodobnost odcizení automobilu výrazně snížit. Významným preventivním prvkem je kvalitní zabezpečení vozu. Většina novějších vozidel, která jsou u nás na trhu, má již řadu bezpečnostních prvků zakomponovaných standardně při výrobě. Jsou jimi imobilizér, centrální kódové zajištění zámků, kódování skel apod. Nejlépe je vozidlo zabezpečit kombinací několika bezpečnostních opatření. Velmi oblíbené jsou např. mechanické zabezpečovacími systémy (blokace řadící páky) nebo elektronické systémy (autoalarmy, GPS) a satelitní vyhledávací systémy. Na trhu je široká nabídka výrobců a druhů bezpečnostních systémů a opatření, kterými lze vozidlo kvalitně zabezpečit.
     Ani nejmodernější bezpečnostní zařízení však vaše vozidlo neochrání před zlodějem, pokud pachateli sami své auto nabídnete tím, že jej např. zapomenete po zaparkování uzamknout, necháte klíčky v zapalování nebo jej zaparkujte na neosvětleném a nebezpečném místě. Je tedy na každém z nás, jak své vozidlo zabezpečí, aby tak snížil riziko možného odcizení.
 
por. Ing. Hana Štefflová
21. října 2013
 
 

vytisknout  e-mailem