Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Krádeže za statisíce objasněny

V průběhu včerejšího dne dokončili kriminalisté prošetřování rozsáhlého případu krádeží vloupáním. Obvinění jsou dva muži. 

Zadržením přímo při vloupání do kavárny v Jungmannově ulici ukončili policisté řádění dvojice mužů (42, 42), kteří se zaměřovali na vykrádání kanceláří, restaurací a prodejen. Při těch brali jak nalezenou finanční hotovost, nebo spotřební elektroniku, tak například i benzinové zapalovače, či dámské kabelky. Nebylo výjimkou, že z provozovny odnesli dokonce i celou pokladnu. V prvopočátku měli vůči této dvojici kriminalisté zadokumentováno šest případů vloupání, kterých se dopustili výhradně v oblasti Prahy 1 v období od přelomu roku do zadržení, tedy do sedmnáctého března. Těmito šesti vloupáními způsobili zadržení škodu přesahující půl miliónu korun. Nicméně vše nasvědčovalo tomu, že tyto případy nejsou jediné, kterých se dvojice mužů dopustila. Z toho důvodu kriminalisté pokračovali i nadále v prošetřování. A jejich tušení bylo správné. Během deseti dní kriminalisté druhého oddělení prvního policejního obvodu zjistili dalších třináct případů, kterých se zadržená dvojice dopustila. I v těchto případech byli cílem nenechavců restaurace, firemní kanceláře a prodejny, avšak tentokrát už na celém území hlavního města Prahy. Z toho důvodu obvinil vyšetřovatel sedmadvacátého března oba muže hned z devatenácti případů krádeží vloupáním a poškození cizí věci, při kterých v součtu způsobili škodu za 1.741.000,- Kč. Za tyto trestné činy jim v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na osm let. Na jednoho z obviněných uvalil soud vazbu, druhý je stíhán na svobodě. Nutno zmínit, že se obvinění popsaného jednání dopustili i přes to, že byli v minulosti za obdobnou trestnou činnost již několikrát odsouzeni jak k podmíněným, tak nepodmíněným trestům.
Krádeží samotných se pachatelé dopouštěli poměrně stereotypním způsobem. Vždy buď vylomili zámek dveří, nebo mříží, případně rozbili skleněnou výplň okna čímkoliv, co jim přišlo pod ruku. V jednom případě dokonce použili k rozbití výlohy kovový poklop plynovodu. Stejně tak dodržovali určité dekórum co se týče doby vloupání. Provozovny a kanceláře „navštěvovali“ vždy v brzkých ranních hodinách, konkrétně kolem třetí až čtvrté hodiny ráno.
 
por. Mgr. Tomáš Hulan 28. 3. 2014

vytisknout  e-mailem