Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Krádeží oleje z transformátorů přibývá

LITOMĚŘICE - Během dvou měsíců vznikla škoda 450 000 Kč! 


V uplynulých dvou měsících zaznamenala litoměřická policie již pět takových krádeží, a to v různých částech litoměřického regionu. K prvnímu případu došlo letos na začátku května u obce Vrbice na Štětsku. Zloděj a vandal v jedné osobě vypustil z t trafostanice 300 litrů chladícího oleje. Tím však poškodil i transformátor a celková škoda byla vyčíslena na 67 000 Kč.
O měsíc později byla zaznamenána krádež chladících oleje u Třebušína. Tentokrát zloděj odpustil z transformátoru trafostanice 100 litrů v hodnotě 5 000 Kč. Došlo ke zkratu a trafostanice následkem poruchy byla mimo provoz. Přilehlá oblast byla 24 hodin bez elektrického proudu a na trafostanici vznikla celková škoda 65 000 Kč.
V polovině června zničil trafostanici vandal v Záluží na Roudnicku. Tentokrát odcizil z transformátoru 180 litrů chladicího oleje. Pachatel poškodil trafo a ohrozil jeho bezpečný provozu. Škoda byla vyčíslena na 55 000 Kč.
Během uplynulého víkendu však policie přijala další dvě trestní oznámení. V sobotu neznámý pachatel vypustil olej z trafostanice v Kyškovicích. Úbytkem chladicí kapaliny se přehrál transformátor a došlo k jeho vyřazení z provozu. Škoda byla vyčíslena na 60 000 Kč. Poslední případ je však nejvážnější. Z trafostanice nedaleko česačky v Liběšicích na Úštěcku vandal nejenže vypustil a odcizil z transformátoru olej, ale celé zařízení demontoval, rozebral a odcizil z něho měděné vinutí. Svým jednáním vyřadil z provozu areál na zpracování ovoce ZD a dvě soukromá odběrná místa v obci. K ohrožení životního prostředí naštěstí nedošlo.
 

Od května do června došlo na Litoměřicku k pěti případům s celkovou škodou téměř 450 000 Kč! Dosud neznámý pachatel čelí podezření z trestných činů krádeže a poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení. Pachateli hrozí podle trestního zákoníku i několikaleté odnětí svobody. Zdali se jedná o jednoho či více pachatelů není v současné době vyloučeno ani potvrzeno.
 

Policie vyzývá občany k ostražitosti a ke spolupráci. Pokud zaznamenáte pohyb podezřelé osoby u některé z dalších trafostanic, ihned kontaktujte policii na bezplatné telefonní lince 158. Děkujeme!
 

por. Ing. Alena Romová
Litoměřice, dne 22.6.2010
 

vytisknout  e-mailem