Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Kradl dál, už je za mřížemi

CHOMUTOVSKO - Policisté podezřelého poznali; Nákup za pět prstů. 

Klášterečtí policisté přijali na začátku srpna oznámení od muže, který v opilosti přišel o svůj mobilní telefon. Ke své smůle měl v mobilu nainstalovanou aplikaci se zkopírovanou platební kartou, díky čemuž ho používal také k platbám. Toho využil původně neznámý pachatel, který prostřednictvím telefonu zaplatil v deseti případech v různých obchodech za zboží v celkové částce bezmála 12 tisíc korun.

Policisté zajistili a vyhodnotili kamerové záznamy z dotčených prodejen a poznali, že je na nich pro ně známá osoba, 23letý Klášterečan. Obvinili ho ze spáchání trestných činů krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Vyšetřován byl policisty na svobodě. Recidivista si z probíhajícího trestního stíhání zřejmě hlavu nedělal. Jak později policisté zjistili, v protiprávním jednání totiž pokračoval dál.

Na konci srpna byla policistům oznámena krádež mobilního telefonu a finanční hotovosti z bytu. Neznámý pachatel využil pootevřených dveří bytu v panelovém domě v Klášterci nad Ohří a bez pozvání vstoupil dovnitř. V bytě byl zrakově postižený nájemce, jehož pachatel oklamal a tvrdil mu, že je jeho soused a potřebuje půjčit telefon. Ten mu měl sebrat i s bezmála třemi tisíci v hotovosti a odejít. I v tomto případě se díky šetření policistům podařilo ustanovit podezřelého, kterým byl opět zmíněný mladý muž. Zadrželi ho a zajistili od něho odcizený mobilní telefon, který bude vrácen jeho majiteli. Vyšetřovatel zadrženého obvinil z další krádeže a také z porušování domovní svobody. Vzhledem k pokračování v trestné činnosti a jeho trestní minulosti podal podnět ke vzetí obviněného do vazby. Stejný názor měl státní zástupce i soudce, muž je tedy nyní již za mřížemi. Strávit by tam mohl v případě odsouzení až tři roky.

Nákup za pět prstů

V srpnu přijali jirkovští policisté oznámení o krádeži zboží na benzinové čerpací stanici nedaleko Jirkova. Dva muži si na prodejně této stanice pobrali z regálů vystavené sušenky, čokolády a sluneční brýle, které si schovali do kapes svých oděvů a z místa bez zaplacení zboží odešli.

Policisté provedli šetření a oba muže ustanovili. Jeden z nich, 27letý Chomutovan, byl za krádež již dříve ve vězení, odkud se vrátil teprve v červnu loňského roku. Tomuto muži sdělili jirkovští policisté podezření ze spáchání trestného činu krádeže a hrozí mu tak opět pobyt za mřížemi. Kvůli předchozímu odsouzení za krádež mu soud nyní může uložit až tříletý trest. Jednání jeho „společníka“ policisté řešili jako přestupek, který oznámili příslušnému správnímu orgánu.

por. Mgr. Miroslava Glogovská
tisková mluvčí
Chomutov 16. září 2022

vytisknout  e-mailem