Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Kradl i na vánoce

MOST - Do jednoho bytu šel třikrát; Sklepy vydávají bohatství a další  

V mosteckém regionu policisté v loňském roce zaznamenali přes sto deset případů krádeží vloupáním do bytových komor a sklepů. Zloději kradou především v panelových domech, kde se nájemníci neznají a panuje tam určitá anonymita. Pachatelům nahrává mnohdy i ta skutečnost, že se do domu dostanou bez problémů. Dokážou totiž překonat i uzavřené vstupní dveře jednoduchým způsobem. Ze sklepů a bytových komor pak mizí hlavně nářadí, sportovní vybavení, jízdní kola, sezónní obuv a oděvy, odložené elektrospotřebiče, potraviny i alkohol. Způsobené škody této trestné činnosti jdou do statisíců korun a i když policie některé případy objasní, poškození majitelé se se svými věcmi většinou již nikdy nesetkají. Pachatelé zpravidla hodnotné předměty obratem prodají neznámým osobám nebo do bazarů.
Poslední případ zaznamenala mostecká policie ve středu 5. ledna. Neznámý pachatel se bez potíží dostal do sídlištního domu v Mostě v ulici kpt. Jaroše. Vyjel do šestého patra a tam za použití násilí v odpoledních hodinách vypáčil dveře u bytové komory a z ní odnesl lup v hodnotě sedmi tisíc korun.
Mostecká policie o této trestné činnosti často informuje a opětovně apeluje na občany, aby zamykali vchodové dveře do domů i sklepních prostor. Důležité je dům zabezpečit i přes den. Pouhé zabouchnutí nemusí být účinné. Koule na dveřích není pro zloděje překážkou. Dospělí by pak měli o této jednoduché zásadě poučit i děti. Policie též vyzývá občany, aby více sledovali pobyb neznámých osob v domě. V případě podezření pak stačí neprodleně vyrozumět policii na linku 158.
Problém zamykání vchodových dveří chce policie řešit v rámci prevence proti majetkové trestné činnosti ve spolupráci s bytovými družstvy.
 
Lapkové vybrali auta
Ke dvěma případům vloupání do motorových vozidel došlo včera v Mostě. V nočních hodinách si zatím neznámý lapka vybral zaparkované osobní auto v ulici Obránců mírů a z vozu tovární značky VW odcizil lyže s příslušenstvím. Hodil se mu i alkoholtester. Poškozený motorista odhadl škodu na částku šestnáct tisíc korun.
Možná stejný lapka vykradl osobní auto tovární značky Škoda v Žatecké čtvrti. Zloděj si z auta vzal  servisní knížku a manuál k vozidlu. Poškozením vozidla zanechal pachatel škodu ve výši čtyř tisíc korun. Oba případy krádeží vloupáním šetří mostečtí policisté.
 
Barevné kovy jsou oblíbené u zlodějů
Případ krádeže a porušování domovní svobody šetří litvínovští policisté. Dosud neznámý poberta vnikl tento týden v jedné obci na Litvínovsku na pozemek rodinného domu. Nejprve přelezl plot a poté se dostal do garáže. Z ní odnesl několik kusů měděných trubek různých délek. Poškozený majitel vyčíslil škodu na částku devíti tisíc korun.
Jiný zloděj zamířil do průmyslové lokality v obci Záluží u Litvínova. V areálu jedné soukromé firmy vstoupil do budovy a tam odcizil část z ohřívačů vody, která je vyrobena z měděných trubek. Způsobená škoda dosáhla částky 120 tisíc korun.
 
Cizinec si přihnul před jízdou
Mostecká policie obvinila 53 letého cizince, který řídil motorové vozidlo pod vlivem alkoholu. Toho přistihli policisté hlídkové služby při jízdě s osobním vozidlem značky VW u nákupního centra Kahan v Mostě. Protože policisté pojali podezření, že řidič je pod vlivem návykové látky, provedli u něj dechovou zkoušku a následně řidiče odvezli do nemocnice k lékařskému vyšetření a odběrům. Výsledky podezření potvrdily, řidič měl v krvi 1,9 promile alkoholu. Řidič je stíhán pro trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky.
 
Do cukrárny šli krást
Z trestného činu krádeže vloupáním a poškozování cizí věci obvinila mostecká policie 18 letého mladíka z Karlových Varů. Ten se měl dle kriminalistů spolu s 38 letým mužem v Mostě vloupat na sídlišti Zahradní do jedné cukrárny. Krást šla dvojice v noci a do objektu vnikla za použití násilí. Uvnitř pak starší z dvojice odcizil cukrářské výrobky, mobilní telefon, automaty na žvýkačky a další věci, vše v hodnotě 18 tisíc korun. Mladší z obviněných údajně venku hlídal. Policie z odcizených věcí našla jen automat na hračky při ohledání místa činu, který ležel několik metrů od prodejny v přilehlém parku. Další věci policie nezajistila. Mladík je stíhán na svobodě, starší z dvojice je ve vazbě pro rozsáhlou majetkovou trestnou činnost.
 
V bytě kradl i na vánoce
Z trestného činu krádeže vloupáním a porušování domovní svobody obvinila mostecká policie 19 letého mladíka z Mostu. Ten měl dle kriminalistů v prosinci loňského roku vniknout násilím do bytu v jednom mosteckém panelovém domě na sídlišti Zahradní. Do neobývaného bytu zavítal obviněný na vánoční svátky a zašel tam celkem třikrát. Vždy z bytu něco odnesl. Poškozenému majiteli z bytu zmizela obývací stěna, televize, DVD přehrávač a počítač. Odcizené věci pachatel údajně prodal neznámé osobě. Část lupu policie zajistila. Způsobená škoda dosáhla částky 19 tisíc korun. Obviněný mladík je stíhán na svobodě.
 
Most 7. ledna 2010

vytisknout  e-mailem