Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Kradli i na zakázku

BRNO VENKOV: Trojice zlodějů způsobila majitelům škodu za nejméně půl miliónu korun  

 Od poloviny loňského roku řádila v okolí Brna trojice zlodějů. Brali všechno, co jim přišlo pod ruku. Nejvíce se zajímali o osobní auta a motorky, ale i o speciální stroje. Ty kradli na zakázku.

Hned na začátku řádění trojky ve věku od dvaadvaceti do devětadvaceti let, se do jejich spár dostal osobní automobil VW Golf v provedení cabrio, kterého si majitel cenil na čtvrt miliónu korun. Když bylo odcizené auto nalezeno o několik dní později ohořelé jen pár kilometrů od Ivančic, zbyly mu jen oči pro pláč a téměř bezcenná hromada plechů a železa. Mnohem více štěstí měl o několik týdnů později majitel terénního auta z Ivančicka. Jeho džíp byl o týden později nalezen nepoškozený na Kývalce. Zloděje také zaujal v prvních jarních dnech odstavený lesní stroj na Vyškovsku nebo kompresor a pneumatický dopravník ze stavby v Drásově. Na všechny stroje měli pachatelé okamžitý odbyt. Prodali je za zlomek reálné ceny. Mnohem zajímavějším artiklem se jevila čtyřkolka odcizená v Telnici. S prodejem poškozeného vozidla měli asi pachatelé nemalé potíže. Přesto ji prodali. Motocykl Kawasaki odcizený v Zastávce už asi byl mnohem zajímavějším zbožím. Motorka statisícové hodnoty skončila na Olomoucku. Tam ji prodali za třicet tisíc korun. V průběhu vyšetřování se kriminalistům podařilo některé z odcizených věcí zajistit.

Celkem trojice zlodějů způsobila v osmi případech okradeným majitelům škodu za více než šest set tisíc korun. Prodejem odcizených věcí získané peníze skončily v bujarém životě a drogách. Triu s bohatou trestní minulostí bylo sděleno podezření z trestného činu krádeže a porušování domovní svobody. Šestadvacetiletý muž, který byl iniciátorem většiny zlodějských výprav, je stíhán vazebně. Navíc kriminalisté intenzivně šetří, zda nemá trojice zlodějů na svědomí i další, zatím neobjasněné případy.

por. Bohumil Malášek

vytisknout  e-mailem