Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Kradli kov, vyčenichal je pes

ZLÍN: Policie dopadla čtyři zloděje kovů.  

Díky včasnému ohlášení se zlínským policistům o uplynulém víkendu podařilo dopadnout hned několik zlodějů kovů. Dva ve Zlíně, další dva za Otrokovicemi. Svého lupu si ani nestačili užít.
K jednomu ze zmiňovaných případů došlo už v pátek. Dva muži se domluvili a šli „vydělávat“ do svitovského areálu. Z jedné firmy ukradli celkem 800 kg litinové drti a několik kusů kovových odlitků. Ty pak prodali ve šrotu. Jednomu z nich se přivýdělek tak líbil, že řekl jinému známému a do areálu se spolu vydali znovu v neděli dopoledne. Nevšimli si však ostrahy, která okamžitě kontaktovala policii. A tak byli pachatelé nemile překvapeni, když se jim za zády ozval služební pes, který je ve velmi krátké době vystopoval. Pachatelé nelenili, měli nachystáno dalších sedm metráků kovové drti. Materiál připravený v pytlích už zůstal majiteli. Ten si škodu prozatím vyčíslil na 20 tisíc korun.
Pachatelé zvládli s těžkým nákladem manipulovat i přes notnou opilost. Jeden z nich nadýchal 0,49, druhý dokonce 1,8 promile. Jedná se o recidivisty (28 a 43 let), které teď čeká až dvouleté vězení.
Další dvojici dopadla hlídka z Otrokovic. Jednadvacetiletý muž se domluvil se svým o patnáct let starším kamarádem, že si půjdou „obstarat finanční prostředky“. Jako terč si vybrali stáje, které jsou za Otrokovicemi. Starší z mužů rozboural zeď a společnými silami z ní vytahali několik kabelů. Pak vytrhli pojistkovou skříň, od které odstříhali další dráty. Měli v plánu je opálit a poté prodat ve sběrných surovinách. Jak popisuje jeden z mužů ve výpovědi „napřed jsme si zapálili cigaretu a pak jsme se šli podívat kolem budovy, zda by se zde něco nedalo vzít ke zpeněžení.“ Jejich plán jim však pokazilo přijíždějící auto s oznamovateli a za pár minut policejní hlídka s psovodem. Jeho nasazení ani nebylo nakonec třeba, protože oba pachatelé na místě bezradně postávali. Igelitová taška s naštípanými dráty ležela opodál.
Jednadvacetiletý muž se prý snaží najít práci, leč marně. Bydlí na ubytovně. Přestože jeho příjmem je dávka v hmotné nouzi, nepopírá, že jeho životní náklady jsou nemalé. „Kouřím, občas piju alkohol, hodně jím, takže mám vysoké výdaje. Taktéž musím platit dluhy za soudní výlohy a mám dluh u MHD ve výši 23 tisíce korun,“ uvedl při výslechu. Jemu i jeho komplici hrozí až dvouleté vězení.
Podobných případů se ve Zlínském kraji v posledních dvou třech letech dějí stovky. Je dobře, že okolí už ke krádežím kovů není tak slepé a policii o pohybu podezřelých lidí informuje. Tím se zvyšuje pravděpodobnost na dopadení pachatelů, kteří si mnohdy vydělají pár stovek, ale přitom způsobí škodu za desítky tisíc korun.
 
 
 
 
5. března 2012, mjr. Ing. Jana Bartíková

vytisknout  e-mailem