Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Kradli na chalupách

Teď je čeká spravedlivý trest 

Rekreační chaty a chalupy, kam jezdí lidé odpočívat a relaxovat, ožívají  hlavně o víkendech a dovolených, ožávají hlavně o víkendech a dovolených. Ne vždy je však najdou jejich majitelé tak, jak je opustili. Mnohdy je vítají otevřená okna nebo dveře. Obdobnou zkušenost má i majitelka venkovského sídla v  Lískovicích, která našla svůj domek na začátku října otevřený. A nejen to. Uvnitř marně hledala dalekohled, stříbrné příbory, oblečení, halogenové lampy, radiobudík, horkovzdušnou pistoli a různé nářadí. Další, kdo našel svůj objekt narušený a zničený  zlodějem, byl na konci října majitel chalupy v Mlázovicích. Ten nakonec   místo odpočinku celý víkend s manželkou uklízel po nevítané návštěvě. V tomto případě si pachatel odnesl domácí vodárnu, boiler, zahradní nábytek, rychlovarnou konvici, nádobí a další lehce zpeněžitelné věci. Stejné pocity prožívala v srpnu i majitelka chalupy ve Sběři, jejíž soukromí rovněž narušil neznámý zloděj. Ani v tomto případě nešlo o žádného troškaře, neboť uvnitř ukradl na co přišel. A tak v jeho moci skončil DVD a CD přehrávač, úhlová bruska, Aku vrtačka, horkovzdušná pistole a podobně. Část lupu si odnesl v pytli, který nakonec našli policisté odchozený v příkopě.
Vzhledem k tomu, že se všechny případy nápadně podobaly, došli policisté k závěru, že je má na svědomí jeden a týž pachatel. Na základě provedeného šetření a zajištěných stop   zjistili, že zloděj nebude jeden, ale nejméně dva. Navíc předpokládali, že mnohé z odcizených věcí skončily v rukou překupníků. A nemýlili se. Ti je nakonec dovedli až ke dvěma mužům ve věku třicet a sedmadvacet let z okresu Jičín. Jakmile se o ně začali kriminalisté více zajímat, věděli, že spadla klec. Nakonec se doznali k vloupání do tří rekreačních objektů, šesti vozidel v Jičíně a do jedné z firem ve Vysokém Veselí, které z části provedli společně a z části pouze starší z nich. Celková škoda, kterou svým jednáním způsobili, byla vyčíslena na téměř 150 tisíc korun.
I když jsou oba stíháni na svobodě, přesto je může soud poslat za trestný čin krádeže, porušování domovní svobody a poškozování cizí až na tři roky do vězení.
nprap. Hana Klečalová
3. 11. 2009
 
 

vytisknout  e-mailem