Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Kradli napříč republikou

V průběhu minulého týdne ukončili kriminalisté krajského ředitelství pražské policie rozsáhlý případ krádeží navigací, kterého se organizovaná skupina pachatelů dopouštěla od léta roku 2011. 

Případ kriminalisté prošetřovali od září loňského roku a ukončili ho zadržením trojice česky hovořících pachatelů (32, 36, 41), kteří krádežemi způsobili dosud zaevidovanou škodu téměř jeden a půl milionu korun. V rámci prošetřování případu policisté zdokumentovali celkem dvaatřicet případů krádeží, kterých se pachatelé dopouštěli téměř na celém území České republiky.
Především navigace, ale i jiné věci odložené ve vozidlech, pachatelé kradli z různých modelů aut továrních značek Škoda, Volkswagen, Audi nebo Mercedes, ale nepohrdli ani vozy značky Suzuki, Ford, Honda nebo Hyundai.
Pachatelé kradené navigace zprvu „pouze“ takzvaně překupovali, což v praxi znamenalo, že je zakoupili od údajně jim neznámých osob a následně prodali cestou internetových bazarů do zahraničí. Posléze přešli pachatelé na jiný způsob této trestné činnosti. Obměna jejich protiprávního jednání spočívala v tom, že navigace vyjížděli krást sami mimo hlavní město, kdy byli schopni během jedné noci vykrást až šest vozidel. Cílem jejich „výletů“ byly kraje Středočeský, Jihočeský, Jihomoravský, Pardubický a Královéhradecký. V některých případech odcizili navigace a jiné, lehce zpeněžitelné věci z aut na ulici, v jiných případech z vozidel, která byla zaparkována za ploty zahrad rodinných domů.
Za pozornost stojí organizace celé zadržené skupiny. Faktickým zlodějem byl „pouze“ šestatřicetiletý muž, kterého za krádežemi vozil jeho jedenačtyřicetiletý komplic. Ten se přes den živil jako taxikář, a přes noc si přivydělával loupeživými výlety po republice. Za své služby byl placen podle toho, kolik navigací se podařilo ukrást. Z každé jedné měl totiž přiměřený finanční podíl. Třetí, dvaatřicetiletý člen skupiny byl výhradně překupníkem, který se staral o distribuci kradeného zboží. To nabízel a prodával jak cestou renomovaných aukčních portálů, tak v bazaru – zastavárně, kterou sám provozoval. Navíc dokonce ukradené navigace mnohdy osobně instaloval zákazníkům přímo na chodníku do jejich vozidel. Nutno zmínit, že o zákazníky neměl nouzi, neboť navigace v oficiální prodejní hodnotě 50.000 až 80.000 korun prodával značně pod cenou za 10.000 až 13.000 korun. Z této prodejní ceny vyplácel „bazarník“ zloději pět tisíc korun, který se o tuto sumu dělil s řidičem taxikářem.
U prodejce policisté zajistili v rámci domovní prohlídky valnou většinu kradených věcí, tedy dalších sto odcizených navigací, notebooky, pracovní nářadí, ale také například jízdní kola. Navíc není prodejce pro policisty nijak neznámou osobou, neboť byl v minulosti již několikrát stíhán a odsouzen pro majetkovou a násilnou trestnou činnost. A jelikož byla důvodná obava, že je ozbrojen, byl to právě tento pachatel, kterého zadržovali policisté pražské zásahové jednotky.
Samostatnou kapitolou je pak šestatřicetiletý zloděj, který paradoxně svou pečlivostí značně ušetřil policistům při domovní prohlídce práci. Byl totiž natolik pořádkumilovný, že měl především doklady pocházející z trestné činnosti roztříděny a uloženy podle jednotlivých druhů. Proto kriminalisté zajistili úhledně zabalené balíky občanských průkazů, cestovních pasů, řidičských průkazů, ale také například platebních karet a další osobní doklady. Díky jeho precitznosti se policisté navíc dopídili skutečnosti, že se tento zadržený česky hovořící muž dopouští majetkové trestné činnosti již minimálně deset let. To dokládalo i množství zmiňovaných dokladů, kterých muži zákona v jeho domácnosti zajistili téměř pět tisíc. Zadržený policistům při následném výslechu tuto domněnku potvrdil. Přiznal také veškerou shora popsanou trestnou činnost, které se dopouštěl se svými kumpány. Jednoduše řečeno, zadržený muž s policisty plně spolupracoval. S ohledem i na další skutečnosti hodnotí kriminalisté tohoto muže jako „poctivého“ zloděje ze staré školy, se kterými se v dnešní době už moc nesetkávají. Lapka totiž oproti mladší generaci zlodějů bral při každé krádeži také ohled na poškozené. Počínal si vždy tak, aby odcizením navigace nezpůsobil na vozidlech jinou majetkovou újmu krom té, která byla nezbytně nutná k dosažení jeho cíle. Se stejnou ohleduplností nakládal i s navigacemi samotnými. Každou jednu z nich totiž po odcizení zabalil do speciálně upravených kulichů a předešel poškození, které by snižovalo jejich cenu při prodeji.
Díky skutečnostem zjištěným prošetřováním a věcem zajištěným při domovní prohlídce, tedy stovce navigací a tisícům dokladů, mohou už nyní kriminalisté konstatovat, že pachatelé nebudou obviněni pouze ze současných dvaatřiceti prokázaných případů krádeží, ale že se toto číslo navýší o desítky dalších případů.
Po sdělení obvinění z trestných činů krádeže, podílnictví a překupnictví skončili zloděj a překupník ve vazbě, taxikář je stíhán na svobodě. Všem obviněným hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody až na osm let.
 
por. Mgr. Tomáš Hulan 11. 3. 2013

vytisknout  e-mailem