Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Kradli po celém Plzeňském kraji, ale i ve Spolkové republice Německo

DOMAŽLICE, PLZEŇSKÝ KRAJ – Dva zloději skončili v rukou zákona. Jeden z nich před policisty ujížděl. Nebezpečnou jízdu ukončilo násilné zastavení jeho vozidla za využití rámu služebního automobilu. 

     Dne 4. května 2021 v odpoledních hodinách si policisté Obvodního oddělení Domažlice na náměstí Míru v Domažlicích všimli známé kriminálně závadové osoby, jak nasedá jako spolujezdkyně do osobního vozidla cizí státní poznávací značky. Řidič osobního vozidla odjížděl pryč a policisté se za ním vydali a chtěli ho zkontrolovat. Řidič na opakované znamení k zastavení vozidla nereagoval a hlídkám policie ujížděl z Domažlic přes Tlumačov, Nevolice, zpět do Tlumačova na Pelechy. Při nebezpečné jízdě ohrožoval další účastníky silničního provozu a jeho jízdu ukončil až donucovací prostředek sloužící k násilnému zastavení vozidla za využití rámu služebního automobilu. Čtyřiadvacetiletý řidič byl policisty zadržen. Podrobil se zkoušce na přítomnost omamných a psychotropních látek ve slinách, která byla s výsledkem pozitivním na metamfetamin.
     Policisté zjistili, že vozidlo, které čtyřiadvacetiletý řidič řídil, bylo odcizeno téhož dne v ranních hodinách v obci Oberviechtach, okres Cham ve Spolkové republice Německo. Na případu začali intenzivně pracovat kriminalisté. Vyšlo najevo, že zloděj toho má na svědomí mnohem víc. Se svým komplicem se dopustili celkem 19 skutků po celém Plzeňském kraji, ale i ve Spolkové republice Německo. V prosinci 2020 v úmyslu odcizit v obci Meclov osobní vozidlo tovární značky Suzuki násilím do tohoto vozidla vnikl, poškodil spínací skříňku a vytrhl z ní kabely ve snaze vozidlo nastartovat. To se mu však nepodařilo, a tak z přihrádky odcizil alespoň svítilnu a nůž. Majiteli tak způsobil škodu 110 tisíc korun.
     V ulici Korandova v Tachově bylo v polovině dubna letošního roku odcizeno vozidlo Škoda Octavia. V úmyslu zastřít původ odcizeného vozu  ho odtáhnul na lesní cestu v katastru obce Brnířov, kde z vozidla odmontoval kompletní osvětlení, blatníky, dveře, kapotu motoru, nárazníky, motor a volant. Odmontované věci prodal za zhruba 10 tisíc korun a vozidlo poté polil naftou z nádrže a zapálil.
     V obci Dlouhá Ves na Klatovsku počátkem května letošního roku odcizil zaparkované vozidlo Renault. To poté použil k jízdě a odstavil právě v obci Oberviechtach ve Spolkové republice Německo. Majitelce způsobil škodu ve výši 40 tisíc korun. Zde pak vnikl do garáže a nalezeným klíčem odemkl a nastartoval a ukradl vozidlo BMW, se kterým odjel právě do Domažlic.
     Kriminalisté zahájili trestní stíhání čtyřiadvacetiletého muže. Obvinili ho ze spáchání pokračujícího trestného činu krádež dílem dokonaným a dílem ve stádiu pokusu a trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti. Této trestné činnosti se dopustil i přesto, že byl v posledních třech letech odsouzen a potrestán. Rozhodnutím Okresního soudu v Klatovech byl odsouzen za trestný čin krádež k trestu odnětí svobody v trvání 24 měsíců, z vězení byl propuštěn v listopadu 2020. Kriminalisté státnímu zástupci spolu se spisovým materiálem doručili podnět k podání návrhu na vzetí obviněného do vazby. Soudce návrh státního zástupce akceptoval, a tak je obviněný stíhán vazebně. Hrozí mu až pětiletý trest odnětí svobody.  

Po několika dnech byl zadržen i druhý z pachatelů. K zadržení došlo v Mariánských Lázních. Domažličtí kriminalisté zahájili minulý týden trestní stíhání jednatřicetiletého muže, kterého obvinili ze spáchání pokračujících trestných činů krádež dílem dokonaných a dílem ve stádiu pokusu, dále z trestných činů poškození cizí věci, neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a porušování domovní svobody. Obviněn byl pro více než deset skutků.  
     Počátkem dubna letošního roku druhý obviněný vnikl na pozemek v ulici Slovanské údolí v Plzni a neuzamčenými dveřmi vešel do rodinného domu. Prohledal jej a ukradl dámskou peněženku s finanční hotovostí, platební kartou a osobními doklady majitelky. Odcizenou platební kartu pak v šestadvaceti případech použil, šestkrát s ní uhradil zboží, dvacetkrát se o platbu pokusil, ale tyto platby byly bankou zamítnuty.
     V polovině dubna odcizil v Korandově ulici v Tachově osobní vozidlo Škoda Octavia. Škoda byla vyčíslena na 150 tisíc korun. Toto vozidlo pak bylo zapáleno u Brnířova.
     Dále ve volně přístupném areálu mycího centra ve Kdyni šroubovákem překonal zámek ovládacího zařízení mycího boxu a odcizil z něj kovovou nádobu s mincemi. Firmě tak způsobil škodu ve výši 11 820 korun na odcizených věcech a škodu 13 820 korun na poškozených věcech.
     Počátkem května u čerpací stanice v obci Klenčí pod Čerchovem vnikl do vnitřních prostor zaparkovaného autobusu. Nic z něj neukradl, ale způsobil škodu ve výši 30 tisíc korun na poškození autobusu.
     Ve vozidle Renault, které bylo odcizeno v Dlouhé Vsi na Klatovsku, nalezl při prohlídce brašnu s doklady, platební kartou a finanční hotovostí 3 tisíce korun. Platební kartu se pokusil použít na čerpací stanici, ale neúspěšně.
     V obci Žichovice a Bílenice na Klatovsku se vloupal do dalších autobusů. Odcizil z nich mince s mincovníkem, tankovací karty, osobní kartu řidiče sloužící k tankování pohonných hmot v areálech ČSAD a platební terminál k placení platební kartou. Škoda v těchto případech byla vyčíslena na 11 tisíc korun.
     K další trestné činnosti došlo v obci Kotovice na jižním Plzeňsku. Zde vnikl po rozbití okna v ložnici do rodinného domu. Ten prohledal a ukradl z něj troje montérky, tři lahve lihovin, dalekohled a jezdecké westernové sedlo.
     Dále kradl v obci Oberviechtach ve Spolkové republice Německo. Společně s další osobou vnikl do rodinného domu, kde odcizili šperky (řetízky, prsteny, náušnice a náramek), náramkové hodinky, notebook a tři páry bot. Lup odnesli do vozidla BMW zaparkovaného v garáži, které rovněž odcizili. Šperky pak prodal za 14 tisíc korun a peníze použil pro vlastní potřebu.
     Jednatřicetiletý muž má na svědomí také vloupání do tankomatu v polovině května v obci Bělá nad Radbuzou. Zde obmotal tankovací automat vázacím popruhem, připevnil popruh k motorovému vozidlu a po rozjetí tankomat vytrhl ze základů. Pak přeřezal nožem kabely, které vedly z tankovacího automatu do země. Z vnitřního prostoru tankomatu ukradl bankovky různých hodnot. Škoda na poškozeném tankovacím automatu byla vyčíslena na 600 tisíc korun.
     Výčet jeho trestné činnosti končí v obci Planá na Tachovsku, kde na odstavném autobusovém parkovišti vnikl do dvou autobusů a z jednoho ukradl kasírtašku s finanční hotovostí a ve druhém autobusu odcizil osvědčení o registraci vozidla a kartu řidiče. Celková škoda byla vyčíslena na 5 800 korun.
     I tento zloděj se dopustil krádeží a dalších trestných činů přesto, že byl rozhodnutím Okresního soudu v Tachově odsouzen mimo jiné za trestný čin krádež k trestu odnětí svobody v trvání 20 měsíců, kdy trest byl vykonán v únoru 2020. Dlouho na svobodě nepobyl. I on putoval v pátek po souhlasu soudce do vazební věznice. Hrozí mu rovněž pětiletý trest odnětí svobody. 

por. Mgr. Dagmar Brožová
24. května 2021


 

vytisknout  e-mailem