Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Kradli v chalupách

LIBERECKO - Policisté řeší případy vloupání do rekreačních objektů, a to zvláště v této době, kdy se na ně majitelé po zimní sezóně vrací. 

V současné době přijímají policisté častěji trestní oznámení od občanů, která se týkají vloupání do rekreačních objektů. S příchodem přiznivějšího a teplejšího počasí lidé opět přijíždějí na své usedlosti a někdy jsou bohužel nemile překvapeni.

Jako například majitelka z Jablonce nad Nisou, která přijela na svou chalupu v Habarticích ve středu ráno. Hned bylo patrné, že se do ní někdo vloupal. Svědčilo o tom vyražené okno v přízemí. Tím se pachatel dostal dovnitř, prohledal ji a jediné, co si odnesl byly kabely za více jak tři tisíce korun. Kdo se do chalupy vloupal a způsobil škodu za bezmála čtyři tisíce korun, nyní zjišťují policisté z Frýdlantu.

Podobným případem se zabývají také chrastavští policisté. Těm ve středu odpoledne majitel chalupy oznámil, že se mu někdo vloupal do kůlny u chalupy a vzal mu z ní nářadí za bezmála tři tisíce korun.

Žádné takové zjištění není samozřejmě pro majitele chat a chalup příjemné, nicméně doporučujeme nevcházet dovnitř, ale kontaktovat policisty. A to hned ze dvou důvodů. Pachatel se například může ještě v objektu zdržovat, takže bychom měli myslet na vlastní bezpečnost, a druhý, neméně závažný důvod je ten, abychom nezničili stopy, které mohou být pro policisty důležitým vodítkem k dopadení pachatele.
Pa je také dobré mít z preventivních důvodů pořízenou fotodokumentaci předmětů a spotřebičů (např. i výrobních čísel), které uvnitř máme. Je to přínosné pro pojišťovnu v případě likvidace škod, ale i pro policisty, kteří pak mohou snadněji po těchto věcech pátrat.

 

mjr. Bc. Vlasta Suchánková
mluvčí KŘP Libereckého kraje
13. 6. 2013

 

vytisknout  e-mailem