Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Kradli vozidla ve třech krajích

JABLONEC NAD NISOU - Jabloneckým kriminalistům se ve spolupráci s kriminalisty z Oddělení obecné kriminality v Semilech podařilo dvěma mužům prokázat krádeže devíti osobních motorových vozidel na území Libereckého, Královéhradeckého a Středočeského kraje. 

V uplynulých dnech policejní komisař z Oddělení obecné kriminality v Jablonci nad Nisou zahájil trestní stíhání dvou mužů ve věku 36 a 43 let jako obviněných ze spáchání několika trestných činů. Šestatřicetiletý muž je v současné době stíhán pro spáchání zločinu krádeže a přečinu podílnictví v souběhu s přečinem legalizace výnosu z trestné činnosti. Druhého muže komisař stíhá jako obviněného ze spáchání zločinu podílnictví, přečinu krádeže a přečinu legalizace výnosu z trestné činnosti dílem spáchaných ve spolupachatelství.

Obviněným mužům jablonečtí kriminalisté ve spolupráci s kriminalisty z Oddělení obecné kriminality v Semilech dosud prokázali krádeže devíti osobních motorových vozidel na území Libereckého, Královéhradeckého a Středočeského kraje. Jednalo se o jeden vůz značky Ford Galaxy a osm vozidel Škoda Octavia první a druhé řady. Tuto trestnou činnost páchali od roku 2014 do současnosti a způsobili tak dosud celkovou škodu ve výši 1.600.000,-Kč.

Mladší z obviněných mužů zpravidla vozidla kradl a od druhého obviněného za každé vozidlo obdržel částku 15.000,-Kč.  Starší muž poté odcizené vozy rozebíral na součástky, které následně prodával nebo celá vozidla legalizoval tím, že změnil jejich identifikátory. Taková vozidla se změněnými identifikátory poté prodával. Policistům se podařilo některé části odcizených vozů během šetření zajistit.

Komisař ve věci podal státnímu zástupci podněty k podání návrhů na vzetí obou zadržených a obviněných mužů do vazby. Soudce následně návrhy státního zástupce akceptoval a oba obviněné vzal do vazby. Další jejích trestní stíhání tak již nyní probíhá vazebně. Nicméně celé šetření v současné době uzavřené není a kriminalisté  i nadále ve věci provádějí další úkony. Za spáchání uvedených trestných činů hrozí mladšímu z obviněných zatím trest odnětí svobody až na osm let a staršímu v délce trvání šesti let, a to vzhledem k výši způsobené škody.

Oba obvinění byli již v minulosti za obdobnou majetkovou trestnou činnost trestně stíháni.


11. 4. 2016
nprap. Dagmar Sochorová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

 

vytisknout  e-mailem