Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Kradli vše, co šlo zpeněžit v kovošrotu

BLANSKO-VYŠKOV: Dva muži páchali rozsáhlou trestnou činnost. 

    Hned z několika trestných činů se budou zřejmě zpovídat před soudem dva muži ve věku jednatřiceti a jednadvaceti let, z nichž jeden byl z Boskovicka a druhý z Vyškovska. Jak se ukázalo díky šetření policistů, oba mají na svědomí rozsáhlou trestnou činnost, při níž se zaměřovali především na krádeže všech kovových věcí, které bylo možné následně zpeněžit ve výkupnách železného šrotu. Krádežím se věnovali od ledna do března letošního roku.

   Hned v lednu tak muži ukradli z volně přístupného prostoru v Boskovicích přes 550 kg kovového odpadu, který pak prodali ve výkupně druhotných surovin a způsobili tak škodu ve výši asi 3 tisíce korun. Krást se vydali také například do Svitávky, kde vzali tabule plechu, litinové mříže určené na kanály, dráty a trubky. Od silnice mezi obcemi Lhota Rapotina a Obora pak zase vytrhali trubky tvořící část konstrukce svodidla a způsobili tak silničářům škodu za dalších téměř 5 tisíc korun.

   Několikrát se pachatelé vypravili také na pozemek letiště v Bořitově, odkud brali jednak kovové palety, ale odvezli se odtud dokonce také rotační plečku. Z dalšího letiště, tentokrát v Lažanech, zase odcizili zemědělský vál o hmotnosti téměř 700 kilogramů v hodnotě přes 5 tisíc korun. Krást vyjížděli i mimo Blanensko. Například v Rosicích z bývalého zemědělskéh objektu pobrali troje kovová vrata, zábradlí, elektromotor a další věci v ceně 15 tisíc korun.

  Největší škodu pak způsobili po návštěvě obývaného domu a dílny v Kunštátě, kde pobrali například čtyři litá kola na osobní auto, cirkulárku, stavební kolečka, přímotopy, ale i speciální vybavení sloužící pro výrobu a zdobení keramiky. Škoda se v tomto případě vyšplhala na 150 tisíc korun jen na odcizených věcech, poškozením vybavení, dveří a oken vznikla další škoda za asi 55 tisíc.

  Oba muži, kteří peníze získané prodejem věcí ve výkupnách používali pro svoji vlastní potřebu,  jsou nyní trestně stíháni pro podezření ze spáchání trestných činů porušování domovní svobody, krádeže a poškození cizí věci.

  por. Mgr. Iva Šebková, 2.5.2013

vytisknout  e-mailem