Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Část nákladu musel složit

TRUTNOVSKO - Přetížené nákladní vozidlo o 2 tuny. 

Váženínízkorychlostní vážení VrchlabíO 2 tuny přetížené nákladní vozidlo kontrolovali včera dopoledne dopravní policisté z Trutnova ve Vrchlabí.
Policisté si vozidla všimli díky jeho nákladu a rozhodli se ho zkontrolovat, proto ho předepsaným způsobem zastavili a vyzvali ho k nízkorychlostnímu kontrolnímu vážení, které provádíme ve spolupráci s pracovníky z Centra služeb pro silniční dopravu, kterému se podrobil. Vážením vyšlo najevo, že překročil největší povolenou hmotnost motorového vozidla o 2 tuny. Za překročení hmotnosti a dále za zjištění špatného technického stavu policisté řidiče vyřešili v příkazním řízení uložením pokuty.
Dále oznámíme správnímu orgánu k projednání provozovatele vozidla za "přetížení", kterému hrozí pokuta až do výše 100 tisíc korun. Nutno zdůraznit, že řidiči „dopraváci“ zakázali další jízdu, a proto musel část nákladu přeložit, aby mohl pokračovat v jízdě.

Přetížená vozidla zatěžují pozemní komunikace a může tak být ohrožena bezpečnost a plynulost silničního provozu. Dalším nebezpečím pak je pohyb přetíženého vozidla při zabrzdění, jeho změna jízdních vlastností a s tím související posun nevhodně zajištěného nákladu.
Kontrola nákladních vozidel a posléze jejich vážení probíhá tak, že ve chvíli, kdy hlídka dopravní policie při pohybu na komunikacích zjistí zájmové vozidlo, je provedeno jeho odklonění a doprovod na stanoviště ke kontrolnímu vážení. Řidiči jsou povinni hlídku následovat až do vzdálenosti, která nepřekročí 16 km v součtu s cestou zpět na místo, kde byl úkon započat a vážení se podrobit. Řidič je dále povinen řídit se pokyny osoby obsluhující zařízení na kontrolní vážení a předložit stanovené doklady.

V těchto namátkových kontrolách budeme i v následujících dnech pokračovat.

por. Pižlová Šárka, DiS.
13. 7. 2022, 10:15

Odkazy do noveho okna

Vážení

Vážení 

Detailní náhled

Vážení

Vážení 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem