Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Výrobci pervitinu dopadeni

RYCHNOVSKO - Dvěma mužům hrozí desetileté vězení. 

Tento týden jsme od Generálního ředitelství cel převzali spis, který se týká výroby drog a dovozu léků z Polské republiky. Dovozu a následné výroby pervitinu se měli dopouštět dva muži ve věku 35 a 40 let. Zadržení těchto mužů proběhlo v úterý ve spolupráci s hradeckou zásahovou jednotkou, kdy oba byli zadrženi v časných ranních hodinách ve svých bydlištích na různých místech Pardubického kraje. V současné době jsou oba obviněni z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za což jim hrozí trest odnětí svobody na 2 léta až 10 let.
Kriminalisté jim kladou za vinu, že od loňského října nejméně v sedmi případech nakoupili v Polské republice desítky krabiček s obsahem stovek tablet léků s látkou pseudoefedrin. Poté v bydlišti staršího muže (Holicko) z nich vyráběli drogu pervitin. Pervitin pak prodávali, anebo dávali zdarma jako protislužbu např. za dovoz dalších léků. Je prokázáno, že měli vyrobit nejméně 170 g pervitinu, za který utržili cca 180 tisíc korun.  Mladší muž se měl dealerství věnovat již od roku 2019. Za tu dobu měl poskytnout nejméně 350 g pervitinu za téměř 600 tisíc korun.

Při domovní prohlídce policisté zajistili mobilní telefony, finanční hotovost, digitální váhy, sušinu a rostliny s morfologickými znaky konopí, nádoby s chemikáliemi a zbytky směsí po výrobě pervitinu, pytlíky s obsahem bílé krystalické látky, předměty související s nedovolenou výrobou pervitinu -  součásti tzv. varny, jako varné sklo, chemikálie, skleněné mísy se zbytky krystalické látky. Tyto zajištěné věci předali ke znaleckému zkoumání.

Z rejstříku trestů policisté zjistili, že starší z mužů byl na konci loňského roku za stejný čin odsouzen k ročnímu vězení se zkušební dobou 30 měsíců. Jelikož pokračoval v trestné činnosti, byl mu na jaře navýšen trest na 20 měsíců. Jeden záznam o trestu má i z Polska. Mladší muž z Pardubic nemá zatím žádný záznam v rejstříku trestů.
Oba muži jsou sami uživateli pervitinu a nemají žádné zaměstnání. Z důvodné obavy, že by se mohli skrývat, že by mohli působit na dosud nevyslechnuté svědky či pokračovat v trestné činnosti, podali kriminalisté podnět na vzetí do vazby. Soudce návrh akceptoval a oba muži jsou od včerejšího dne stíháni vazebně.

Celníci celý případ odhalili, objasnili a byli účastni jak při zadržování podezřelých, domovních prohlídkách i prvotních výsleších, čímž jim děkujeme za výbornou spolupráci.

por. Iva Kormošová
21.6.2024, 10.00

vytisknout  e-mailem