Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Dušičky z pohledu královéhradeckých policistů

KRAJ - Svátek Památky zesnulých přináší mimo jiné i více policistů v ulicích. 

Nadcházející víkend se ponese v duchu uctění památky zesnulých, s čímž souvisí i několikanásobně vyšší návštěvnost hřbitovů, a to nejen v rámci jednotlivých obcí, ale někdy i napříč celou českou kotlinou.

Na místa posledního odpočinku však míří nejen ti, kteří chtějí uctít památku, ale velmi často je to místo zajímavé i pro zloděje, kteří neváhají odcizit vše, co mohou zpeněžit. Nejedná se však pouze o krádeže věcí na hřbitovech, ale velmi často jsou pro ně mnohem zajímavější osobní věci návštěvníků či krádeže ze zaparkovaných vozidel, která stojí před hřbitovy. V takovém případě stačí opravdu velmi krátká chvilka nepozornosti.

Policisté na tuto situaci každoročně reagují navýšením hlídek v těchto místech a stejně tomu bude i letos. Se zvýšenou hlídkovou činností začneme už v těchto dnech a více policistů se bude v okolí hřbitovů pohybovat i o víkendu.

Jako každý rok i letos předpokládáme zvýšený provoz na silnicích, který může přinést vyšší riziko nehod. Proto na bezpečnost a plynulost v silničním provozu budou o „Dušičkách“ dohlížet ve zvýšené míře nejen dopravní policisté, ale i policisté z jednotlivých obvodních oddělení.

V souvislostí s tímto obdobím připomínáme i tzv. „svátečním řidičům“, kteří s vozidlem nejezdí každodenně, aby nezapomněli, že řidiči starší 65 let musí při silniční kontrole předložit  doklad o zdravotní  způsobilosti. Zákon stanoví, že osoba starší 65 let se musí podrobit pravidelné lékařské prohlídce. Ta se obnovuje po třech letech, tj.  v 68 letech a od 68 let každé dva roky.

Rovněž bychom rádi upozornili pěší účastníky silničního provozu, aby brali na zřetel, že s podzimem se prodlužuje doba snížené viditelnosti. Zvažte proto důkladně barvu svého oblečení, případně používejte reflexní prvky jako doplňky oblečení.

Pokud někdo uvidí na hřbitovech a v jejich okolí něco podezřelého, žádáme, aby to ihned oznámil na policii. Čím dříve se o protiprávní činnosti dozvíme, tím větší je šance na dopadení pachatele.

por. Mgr. Lucie Konečná
27.10.2023, 09:30hod.

vytisknout  e-mailem