Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Falešný bankéř opět v akci

HRADECKO – Legenda o napadeném účtu tentokrát nevyšla, díky všímavosti svědků a banky. 

Ani uplynulý prosincový víkend se neobešel bez pokusů podvodníků vyzkoušet internetovou ostražitost hradeckých občanů. Díky šťastné shodě dalších událostí a zejména všímavosti lidí však podvodník tentokrát neuspěl. Místo půl miliónového zisku mu do bitcoinové peněženky přivanul jen vítr.

Na telefonický hovor od jí neznámé bankéřky své banky v pátek 8. 12. 2023 v dopoledních hodinách zareagovala žena nejprve opatrně, ale poté se volající na opačné straně podařilo paní přesvědčit, že jejímu účtu hrozí nebezpečí. Do konverzace se vložil další „poradce“ který tvrdil, že došlo k úniku jejích osobních údajů a někdo si bude chtít vybrat její předschválené úvěry a možné půjčky. Jedinou ochranou je vzít si úvěr sama a tyto peníze vložit na zabezpečený bitcoinový účet banky. Žena si tedy na pobočce své banky podle instrukcí vzala úvěr a peníze ve výši 500.000 korun si nechala vyplatit v hotovosti. Odjela do jednoho z hradeckých obchodních center a tam začala připravovat jejich vložení po menších částkách do bitcoinmatu. Naštěstí se po prvním zkušebním vkladu 3.000 korun vedle ní náhle objevila mladá žena, která ji důrazně odrazovala od pokračování a varovala ji, že stala obětí podvodníků. Majitelka účtu tedy prozatím odešla bez dalšího vložení peněz. Následná reakce její banky pak ženu konečně přesvědčila, že vše je jen důmyslný podvod. Ve spolupráci s bankou žena smluvený úvěr ještě téhož dne zrušila, peníze vrátila bance a pro jistotu si změnila všechna své hesla a přístupové kódy.

Podvodníci si tedy v tomto případě přišli na pouhé tři tisíce korun a jejich další snahy už vyšly naprázdno. Nezabral ani argument, že ji ostatní lidé chtějí okrást a policisté či pracovníci banky mohou být falešní či podplacení, ani nabídka taxi odvozu k jinému bitcoinmatu. Žena přišla událost ještě téhož dne oznámit na policejní služebnu a policisté začali případ řešit jako podvod s trestní sazbou odnětí svobody od 1 do 5 let.

Opět důrazně upozorňujeme, že žádná banka neřeší únik osobních dat či zneužití účtů klientů telefonicky a nikdy nenabádá své klienty k výběru hotovosti po předchozím uzavření úvěru a k následnému vložení na jiné účty. Tento postup vyžadují právě pouze podvodníci, a to proto, aby se dostali k penězům, které banka spravuje. Pokud i vám bude volat někdo z banky a přesvědčovat vás, že vás chce někdo podvést, tak, než začnete podnikat nějaké kroky, nejdřív si vše ověřte! Příchozí hovor zavěste a sami zavolejte, nebo osobně zajděte do své banky!  

kpt. Mgr. Eva Prachařová
11. 12.2023, 15.00 hodin

vytisknout  e-mailem