Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Nabízíme výhodné zúročení úspor!

NÁCHODSKO - Přesně na takové věty na internetu u neověřených společností pozor! 

Náchodští kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality zahájili úkony trestního řízení proti neznámému pachateli ve věci možného přečinu podvodu. Muž (70let)  se měl rozhodnout začít investovat finanční prostředky za účelem jejich zhodnocení prostřednictvím internetu, a to i přes to, že s nákupem a samotným obchodováním s kryptoměnou neměl žádné zkušenosti. Muži byl vytvořen virtuální účet, kam převedl peníze, a nyní je jeho účet zablokován a s finančními prostředky nemůže nijak disponovat. Vše proto nahlásil policistům, kteří se tím začali ihned zabývat. Pachateli hrozí v případě dopadení a prokázání viny až pět let za mřížemi.

Prevence
Virtuální měny jsou stále aktuálnější a nabízejí nový druh financí a investic. S nimi se čím dál častěji také pojí podvody. Obětí internetového podvodu se může stát skoro každý. Největším nebezpečím v online prostředí je bohužel velký dosah. Bonusem pro potenciálního internetového podvodníka je to, že s obětmi nepřichází do fyzického kontaktu.
Možností samotného nákupu bitcoinu je mnoho. Doporučujeme proto najít si důvěryhodného a osvědčeného obchodníka, přes kterého budete transakce provádět. Určitě je dobré si o daném obchodníkovi přečíst recenze a zkušenosti ostatních. Jestliže se rozhodnete pro koupi bitcoinu, musíte myslet také na bezpečnost. Ideální variantou je kryptopeněženka, jedná se o virtuální adresu, kde je nakoupená virtuální měna uložená.
Policisté upozorňují na množící se podvody a nabádají občany, aby byli opatrní. Všechny informace s prodejcem spojené se snažili ověřit dříve, než pošlou „kamsi na účet“ své peníze. Při komunikaci na internetových sítích buďte obezřetní a nesdělujete žádné osobní údaje, čísla mobilních telefonů, potvrzovací kódy ani čísla účtu či platebních karet – žádné výše uvedené informace si volně neukládejte ve svém počítači.

por. Mgr. Lucie Konečná
17.9.2021, 11:30hod.

vytisknout  e-mailem