Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Pokousání psem

HRADECKO - Chovatelce hrozí až roční vězení. 

Policisté v těchto dnech zahájili trestní stíhání 43leté ženy z Hradecka jako obviněné ze spáchání přečinu ublížení na zdraví. Kladou jí za vinu, že v srpnu loňského roku venčila v lese u obce Vysoká nad Labem svého 1,5 starého psa rasy Americký bully, kterého nedostatečně zabezpečila vadným obojkem a nenasadila mu ochranný košík a napadl tehdy 39letou ženu jedoucí po lesní cestě na jízdním kole, za níž jela její 9letá dcera. Pes se ženě zakousl do stehna a svou vahou ji povalil i s kolem na zem. Přestože majitelka dávala povely, aby pes v útoku přestal a vrátil se k ní, pes na ně nereagoval a ženě způsobil zranění na různých částech těla. Poté pes volně pobíhal, nereagoval na volání chovatelky a tím ohrožoval i dceru napadené ženy. V tu chvíli se na místě objevil 55letý běžec, který na sebe upoutal psovu pozornost. Přestože muže také několikrát kousl, podařilo se mu psa s následnou pomocí majitelky chytit a navléci obojek s vodítkem. Tímto svým činem pravděpodobně uchránil dívku před napadením.

„Běžel jsem lesem a zaslechl volání o pomoc. V tu chvíli jsem uviděl cyklistku, na níž útočil pes. Postavil jsem se mezi ženu a útočícího psa tak, abych zamezil jakýmkoliv jeho dalším útokům. Krátce na to pes zaútočil i na mě,“ uvádí k události z loňského roku Ondřej Vašátko.

Žena i muž museli vyhledat lékařské ošetření. Ze soudně lékařského hlediska způsobená zranění u ženy dosahovala kritérií ublížení na zdraví středního až těžkého stupně. U muže lehkého až středního. Pes ženě navíc poničil cyklistickou výstroj za 11 tisíc korun.

„Muži patří upřímné poděkování za pohotovou a odvážnou reakci na místě události, díky které zabránil dalším útokům psa. Zdaleka ne každý by se zachoval stejně jako on,“ dodává plk. Mgr. Petr Sehnoutka, ředitel Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje, který se osobně s mužem setkal a dodatečně mu poděkoval.

Z vyšetřování vyplynulo, že majitelka psa použila opětovně vadně fungující obojek, z kterého se jí pes již v minulosti vysmekl. Zjistili také, že pes od narození negativně reagoval na cyklisty, proto prošel ve výcvikové stanici socializačním výcvikem a že v minulosti již pokousal dva lidi.
Jelikož obviněná žena svou nedbalostí porušila důležitou povinnost vyplývající z jejího postavení jako chovatelky a způsobila tak zranění dvou osob, může být, pokud ji soudce uzná vinnou, potrestána odnětím svobody až na 1 rok nebo zákazem činnosti.

por. Iva Kormošová
4.10.2024, 10.00

Odkazy do noveho okna

poděkování

poděkování 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem