Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Policisté přispěli k záchraně lidského života

JIČÍNSKO – Obnovili muži životní funkce před příjezdem ZZS. 

V sobotu 5. března vyjížděla krátce před 13. hodinou hlídka soboteckých policistů k 56letému muži, který doma před zraky své rodiny náhle zkolaboval. Policisté byli s defibrilátorem a dalším vybavením první pomoci na místě během pár minut.

Pacienta si po příjezdu převzali od rodinných příslušníků, kteří zahájili resuscitaci. Jeden z policistů pokračoval v resuscitaci, zatímco druhý připravoval k použití defibrilátor. Muže následně napojili na přístroj, který po vyhodnocení zdravotního stavu výboj nedoporučil. Policisté však pokračovali v nepřímé masáži srdce a poskytování umělého dýchání s využitím ambuvaku do doby, než pacient začal dýchat. Do příjezdu rychlé záchranné služby již jen kontrolovali životní funkce. Stabilizovaného muže následně předali záchranářům, kteří ho převezli do nemocnice.

Tomuto muži v ohrožení života v jeho nejtěžších chvílích pomohli prap. Ladislav Paclt a prap. Miloš Mencl z obvodního oddělení Sobotka. Podařilo se jim ho udržet při životě do příjezdu zdravotnické záchranné služby nejen díky jejich osobnímu nasazení a profesionalitě.

Není novou informací, že policisté mají ve své výbavě k dispozici automatický externí defibrilátor (AED) a jsou proškoleni zdravotníky pro jejich použití. V místech, kde je vyšší pravděpodobnost rychlejšího dojezdu policistů vybavených defibrilátorem k pacientovi, vyžádá si Zdravotnická záchranná služba přes operační středisko "nejbližšího asistenta" s tímto vybavením na místo. Pokud je postižené osobě poskytnuta okamžitá pomoc, nemusí mít náhlá zástava krevního oběhu smrtelné následky. V některých lokalitách jsou to právě proškolení policisté, kteří se dostanou k člověku, kterému selhává srdeční činnost, dříve než profesionální zdravotníci.

por. Ing. Eliška Majerová
7. 3. 2022, 12:40

vytisknout  e-mailem