Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Slibovali, ale neudělali

HRADECKO - Dva muži jsou obviněni z podvodu. 

Vyšetřovatel z oddělení hospodářské kriminality územního odboru Hradec Králové v těchto dnech obvinil z trestného činu podvod dva muže, otce a syna, ve věku 46 a 25 let. Oběma mužům se klade za vinu, že uzavírali smlouvy o dílo na realizaci či rekonstrukci střech, vybírali zálohy, ale díla buď vůbec neprovedli nebo jen z části, čímž způsobili škodu za více než 1,6 miliónu korun.
Během jednoho roku uzavřeli smlouvu o dílo s deseti zájemci pocházejících z Hradecka, Pardubicka a Chrudimska, kteří zaslali zálohy od 80 do 520 tisíc korun. Největší škodu způsobili jedné ženě, která se nové střechy nedočkala, přestože ve dvou platbách poslala jako zálohu přes půl milionu korun. V březnu loňského roku u jejího domu sundali ze střechy starou krytinu, částečně opravili dřevěnou střešní konstrukci, přibližně na třetině střechy položili střešní fólii a latě a provizorně zakryli proti povětrnostním podmínkám. Od té doby se u ženy přes několik urgencí neukázali. Na základě znaleckého posudku byla ze zaplacených záloh odečtena částka ve výši přes 220 tisíc korun, která byla prostavěna, což tedy znamená, že ji vznikla téměř 300tisícová škoda. U dalších dvou poškozených postupovali obdobně. U ostatních sedmi nedodali materiál, ani se stavbou nezačali.
Dle finanční situace jejich firmy si museli být vědomi, že nemůžou z výtěžku předchozích, současných ani budoucích realizací staveb získat tolik, aby za nově přijatá zálohová plnění mohli dostát svým smluvním ujednáním. V době přijímaných těchto zakázek byla firma již v ekonomické ztrátě, bylo proti nim vedeno několik exekučních řízení, kvůli kterým ani nepoužívali na zasílání záloh oficiální účty evidované správcem daně. Klientům tedy úmyslně zamlčovali skutečnosti o jejich předchozích závazcích a dalších nedokončených nebo nerealizovaných zakázkách. Hlavním motivem jejich jednání bylo získání finančních prostředků v podobě záloh, které potřebovali na umoření svých závazků.
Oběma mužům hrozí trest odnětí svobody od 2 do 8 let.

por. Iva Kormošová
11.5.2021, 9.30

vytisknout  e-mailem