Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zraněný cyklista

RYCHNOVSKO – Buďte vidět! 

Ve středu 7. října 2020 krátce před sedmou hodinou večerní vyjela hlídka dopravních policistů k  nehodě, ke které došlo v Opočně. Sedmačtyřicetiletý řidič osobního automobilu zn. Škoda zřejmě přehlédl protijedoucího čtyřiatřicetiletého cyklistu, kterému nedal přednost a následně došlo k jejich střetu. 

Policisté provedli u obou účastníků nehody dechovou zkoušku, s negativním výsledkem. Na místo přivolali i záchrannou službu, která si zraněného cyklistu převzala do své péče.

Veškeré okolnosti dopravní nehody jsou v šetření rychnovských dopravních policistů.

V souvislosti s touto dopravní nehodou policisté opět upozorňují na změněné světelné podmínky a radí, jak zvýšit viditelnost (chodců a cyklistů)

  • Používejte reflexní a fluorescenční materiály a kombinujte je, abyste byli dobře vidět za světla i za tmy.
  • Reflexní předměty umístěte nejlépe ke konci rukávů, blízko ke kolenům a do úrovně pasu (cyklisté také na přilbu a kolo).
  • Dětem pořiďte oblečení, školní brašny a doplňky opatřené reflexními a fluorescenčními bezpečnostními prvky.
  • Nejenom automobily mají povinnost svítit, také cyklista je povinen za snížené viditelnosti mít rovněž za jízdy rozsvícen světlomet s bílým světlem svítícím dopředu a zadní svítilnu se světlem červené barvy nebo přerušovaným světlem červené barvy. Varovné blikající koncové světlo lze spatřit až do vzdálenosti 1 000 metrů. Řidič auta tak může cyklistu včas vidět a přizpůsobit rychlost jízdy dané situaci. (zdroj BESIP).
  • Chodec za snížené viditelnosti je povinen být označen reflexními prvky mimo obec. Přesto však policisté doporučují, aby chodci měli tyto prvky i v obci, protože tím mnohonásobně zvýší šanci, aby je mohli řidiči spatřit včas a správně zareagovat.

por. Mgr. Lucie Konečná
8.10.2020, 9:45 hod.

Odkazy do noveho okna

DN Opočno

DN Opočno 

Detailní náhled

DN Opočno

DN Opočno 

Detailní náhled

DN Opočno

DN Opočno 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem