Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Podvodníci vymysleli na seniory novou lest

SEMILSKO - Neznámý pachatel oklamal důchodkyni. 

Minulý čtvrtek před polednem zazvonil u dveří rodinného domku v obci Horka u Staré Paky neznámý muž. Třiasedmdesátiletá majitelka mu přišla otevřít a on jí  řekl , že jejímu synovi veze objednané zboží. Jaké, to se od něj nedozvěděla,  i když  platbu ve výši 34 000 korun chtěl  po ní. Vůbec nijak jí ani nevysvětlil,  proč nekontaktoval přímo jejího syna, který bydlí na jiné adrese.

Trochu ji to znejistilo, což dala najevo. Všiml si toho a proto, aby ji uklidnil,  vzal do ruky telefon a předstíral, že jejímu synovi volá. Dával si přitom záležet na tom, aby seniorka slyšela zejména tato slova  : "Vy sem nepřijedete, vy nemůžete ? Má to zaplatit maminka ? ", a aniž by si oznamovatelka se synem promluvila po telefonu osobně, nechala se tímto hraným telefonátem přesvědčit k tomu, že mu peníze dá. Celou požadovanou částku ale u sebe neměla,  a v tu chvíli  dovozce zboží udělal "vstřícné gesto" a řekl jí, ať mu vyplatí aspoň něco, a že si zbytek vybere přímo od syna. Dostal tedy 24 000 korun.

Pro ženu to byly nemalé peníze a požadovala od něj potvrzení o jejich převzetí. On se pohotově vymluvil na to, že zajde do auta pro zboží a vrátí se zpět  i s dokladem. Jenže jakmile dostal peníze do ruky, zmizel jak pára nad hrncem, aniž by seniorce cokoliv předal. Teprve potom pochopila, že mu naletěla a se vším se svěřila synovi, který nás o případu informoval.

Tento způsob podvodu na seniorech jsme v našem kraji zaznamenali poprvé. V této souvislosti jim proto nedoporučujeme, aby platili komukoliv za zboží či služby, které si neobjednali,  a aby v případě  pochybností při jednání s cizími lidmi nezůstávali ve své nejistotě sami a raději kontaktovali  rodinu nebo bezplatnou tísňovou linku Policie ČR 158 a poradili se.

24. 5. 2016
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem