Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Krajské město trápí vykradači kanceláří

Policisté vyšetřují již 47 případů vloupání do kanceláří firem, škoda 1,7 milionu korun  

Vloupání do firemní kanceláře - foto č. 2Vloupání do firemní kanceláře - foto č. 2

Již sedmačtyřicet případů vloupání do kanceláří různých soukromých firem vyšetřují v letošním roce (od 1. ledna do 8. července 2010) policisté v Hradci Králové. Neznámí zloději si nejčastěji vytipovávají firmy v centru krajského města. Podle kriminalistů se na vloupání do firemních kanceláří podílí více zlodějů. Neznámí pachatelé se dostávají do objektů nejčastěji přes dveře nebo okna. Vyšetřujeme i případy, kdy se do budovy zloděj dostal po hromosvodu.

Takový případ se například stal v noci na 25. května 2010 na Moravském Předměstí v Hradci Králové. Tehdy tam neznámý pachatel vylezl po hromosvodu na balkón ve druhém patře, kde vypáčil okno a dostal se dovnitř. Provozovnu prohledal a z pokladničky odcizil peníze. Celková způsobená škoda činila přes pět tisíc korun.

Většina případů se děje v noci. Šetříme i případy, kdy během noci zloději stihli vykrást i několik firem. Nejohroženější jsou firmy bez zabezpečovacích systémů.

Z kanceláří zcizují většinou peníze v hotovosti, notebooky a mobilní telefony. Kriminalisté se domnívají, že elektroniku zloději většinou prodávají překupníkům nebo přímo do bazarů, zastaváren či na různých burzách. Celková škoda, kterou zloději napáchali činí přes 1,7 milionu korun.

Největší škodu zloděj způsobil majiteli firmy nacházející se na Pražském Předměstí v Hradci Králové, kterou vykradl v době od 30. dubna do 3. května letošního roku (2010). Nejprve překonal elektronický zámek dveří, poté vylištoval okno dveří a dostal se dovnitř. Následně z kanceláří odcizil čtyři notebooky, finanční hotovost, dataprojektor a další elektroniku. Společnosti způsobil škodu 300 tisíc korun.

Poslední případ vloupání byl policistům nahlášen včera 8. července 2010 kolem poledne. Podle oznamovatele mělo k vloupání do firmy na ulici Na Rybárně v krajském městě dojít v noci na čtvrtek 8. července letošního roku. Na vloupání přišel téhož dne před šestou hodinou ráno jeden ze zaměstnanců. Zloděj, aby se do firmy dostal, musel nejprve překonat dvoumetrový plot s ostnatým drátem. Poté rozbil okno a vlezl dovnitř. Postupně všechny kanceláře, do kterých se dostal, prohledal a odcizil tři příruční pokladny s finanční hotovostí a firemními razítky. Neznámý pachatel svým jednáním způsobil škodu za téměř 60 tisíc korun.
Případ je šetřen pro přečin krádeže a přečin poškození cizí věci. Nový trestní zákoník pamatuje na takové jednání trestem odnětí svobody na jeden až pět let.

Majitelé firem upozorňujeme, aby si dávali pozor na zloděje, kteří jsou na útěku a mohou znovu kdekoliv udeřit.

nprap. Anna Pešavová -  9. července 2010
foto Policie ČR  

Odkazy do noveho okna

Vloupání do firemní kanceláře - foto č. 1

Vloupání do firemní kanceláře - foto č. ... 

Detailní náhled

Vloupání do firemní kanceláře - foto č. 2

Vloupání do firemní kanceláře - foto č. ... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem