Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Auto není trezor

Tábor – Nedávejte zlodějům šanci! 

V poslední době se množí případy, kdy majitel vozidla na okamžik odběhne, aniž by automobil uzamkl a navíc ponechá uvnitř cenné věci, jako například peněženku, kabelku s doklady, notebook, a podobně. Jaké je jeho překvapení, když se vrátí a věci ve voze již nejsou. Dále se v hojné míře vyskytují případy, kdy na parkovištích u obchodních domů jsou lidé okradeni při ukládání nákupu do zavazadlového prostoru svého automobilu, protože před tím si odložili své osobní věci na přední sedadlo neuzamčeného vozu, aby jim nepřekážely a neomezovaly je v pohybu. Zloději pak stačí využít nestřeženého okamžiku a kabelku, peněženku nebo jinou cenou věc z předního sedadla sebrat. Policisté neustále varují, že automobil není trezor, ale zatím řada z nás tento slogan nebere dostatečně vážně. V neposlední řadě je důležité zmínit se o případech, kdy na parkovištích rovněž před obchodními domy nabízejí prodejci různé zboží nevalné kvality, za účelem se obohatit. Pokud projeví člověk o nabízené zboží zájem a vyndá peněženku, aby zboží zaplatil, stane se z prodejce rázem zloděj, který s odcizenou peněženkou či jejím obsahem hbitě mizí v nedohlednu. Své věci si musí každý člověk chránit především sám a svým obezřetným chováním nedávat zlodějům příležitost.
 
Při předcházení krádeží věcí z vozidel je třeba dodržovat několik zásad:
  • Neponechávat ve vozidlech rezervní klíče ani doklady.
  • Neponechávat na viditelných místech (sedadla, odkládací plochy vozu), ale ani v zavazadlovém prostoru cenné věci, jako jsou peněženky, kabelky, aktovky, elektronika a podobně.
  • Před odchodem od vozidla zkontrolovat uzavření všech oken, zavazadlového prostoru a uzamčení dveří. Pokud je vozidlo vybaveno elektronickým bezpečnostním systémem, je důležité zkontrolovat jeho funkčnost.
  • V žádném případě neponechávat klíčky v zapalování ani při krátkodobém vzdálení se od vozidla.
  •  Při uklízení nákupu do zavazadlového prostoru nikdy neodkládat své osobní věci na přední sedadlo odemčeného vozidla. Vždy si je ponechat u sebe, i když je to nepohodlné.
Pokud se občan setká s podezřelým chováním cizích osob u zaparkovaných vozidel, neměl by být netečný a měl by okamžitě kontaktovat policii na lince tísňového volání 158.
 
prap. Bc. Lenka Kozoňová   taorpcr@mvcr.cz
6. října 2010                                      

vytisknout  e-mailem