Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

(Ne)bezpečný věk

Strakonice - Jak se bránit? 

Během měsíce listopadu policisté uspořádali preventivní besedy pro seniory. Dne 11. listopadu 2015 se uskutečnila beseda v budově Policie ČR, jejíž obsahem byly informace o trestné činnosti páchané na seniorech, konkrétní případy podvedených a okradených důchodců, ale také rady a doporučení, jak se zachovat, aby se člověk nestal terčem zájmu kapsářů, zlodějů, podvodníků a násilníků. Součástí preventivní akce, kterou uspořádala strakonická policie a Infocentrum pro seniory, byla prohlídka vybraných prostor Územního odboru policie Strakonice, například moderní kryté střelnice, kde se o odborný výklad postaral policista Josef Rendl (foto - první zprava).

 

 

 

 

 

 

 

Poslechnout si rady policistů a nahlédnout do policejního zákulisí přišly téměř čtyři desítky zájemců. Beseda probíhala od 14,00 hod. a trvala přes dvě hodiny.

Další preventivní beseda pro seniory se stejným zaměřením proběhla 12. listopadu 2015 v odpoledních hodinách v obci Malenice, které se zúčastnilo 25 zájemců z řad seniorů.

 

 

 

 

 

 

 

 

Od začátku roku šetří strakoničtí policisté tři oznámené případy podvodného jednání spáchaného na seniorech. V prvním případě se jednalo o prodej pracího prášku, kdy pachatel starší ženu přesvědčil, že prášek si objednala její dcera. Paní za čtyři devítikilové prášky zaplatila částku 4 000 korun, kdy skutečná hodnota prášků byla vyčíslena na 700 korun.

Druhý případ se odehrál přímo ve Strakonicích, kdy pachatel svoji oběť sledoval od prodejny až domů. Před domem muže oslovil a představil se jako zaměstnanec pojišťovny. Tvrdil, že nese finanční hotovost 1 000 korun, přičemž předkládal dvoutisícikorunovou bankovku. Podvodník byl neodbytný, vystupoval profesionálně a žádost o prokázání totožnosti a dokladu z pojišťovny obratně zamluvil. Senior odešel do vedlejší místnosti, aby dvoutisícikorunu rozměnil. Další „hra“ už netrvala dlouho. Z bytu pachatel odešel velmi rychle. Po nezvané návštěvě muž zjistil, že mu chybí přes 100 000 korun.

Třetí poslední případ se odehrál začátkem listopadu, kdy staršího muže telefonicky kontaktovala jakási společnost s tím, že se stal výhercem. Následovalo pozvání seniora do pronajatého sálu, kde proběhlo losování obálek se jmény deseti přítomných starších osob. Výherce obdržel zboží a dva výherní kupóny v hodnotě 200 000 korun. Podmínkou bylo zaplatit 50 000 korun. Prodejci muži předložili také kupní smlouvu, kterou muž podepsal. Případy se policisté i nadále zabývají.

Policisté varují před praktikami pachatelů, kterými nejčastěji bývají:

  • Vydávání se za zaměstnance energetických společností a doručení přeplatku za energie.
  • Vydávání se za „starého známého“ (z podniku, nese vrátit peníze, kterému půjčil syn….).
  • Vydávání se za příbuzného – telefonát s žádostí o půjčku peněz na opravu či koupi vozidla.
  • Brusiči nožů – požadují přístup k elektrickému připojení (vstup do bytu).
  • Nabídka zboží (deky, fotoaparáty, parfémy, soutěže…), nabídka služeb (služby bývají často předražené)

Dále doporučují si veškeré nabídky za úhradu dobře rozmyslet, ověřit a porovnat ceny za poskytované služby. Jakékoli smlouvy, listy k podpisu si pročíst doma v klidu, bez přítomnosti cizích osob a nepodepisovat bezhlavě na místě. Buďte opatrní, zvláště v předvánočním období, kdy podle policejních statistik vzrůstá počet krádeží a podvodů.

por. Mgr. Jaromíra Nováková, st.pis@pcr.cz

15. listopadu 2015

 

    vytisknout  e-mailem