Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Celorepubliková dopravně bezpečnostní akce

OLOMOUCKÝ KRAJ - Na pokutách vybrali policisté více jak 366 tisíc korun  

Během minulého týdne se připojili také policisté Olomouckého kraje k celorepublikové dopravní bezpečnostní akci vyhlášené policejním prezidentem a to především jako reakce na nepříznivý vývoj dopravní nehodovosti v uplynulém období roku 2014.
Hlídky Policie České republiky ze služeb dopravní, pořádkové i cizinecké policie ve zvýšené míře dohlíželi na bezpečnost silničního provozu  se zaměřením především na rizikové skupiny účastníků silničního provozu, kterými jsou chodci, cyklisté a motorkáři. Stranou nezůstali ani řidiči motorových vozidel, u kterých se policisté zaměřili na dodržování pravidel silničního provozu zejména ve smyslu rychlostních limitů, používání bezpečnostních pásů apod.

Během akce téměř 650 policistů zkontrolovalo více jak 9 tisíc vozidel. Policisté zjistili 1 400 přestupků v dopravě, za které uložili 1200 blokových pokut v celkové výši 366 400 korun a ostatní oznámili do správního řízení. Z celkového počtu zjištěných přestupků vévodilo na prvním místě s počtem 488 překročení nejvyšší povolené rychlosti. Další pomyslný stupínek obsadily v počtu 308 vozidla ve špatném technickém stavu a třetí místo obsadili řidiči v počtu 81, kteří nepoužili bezpečnostní pásy. Dalších 26 řidičů řídilo po požití alkoholických nápojů a 5 pod vlivem jiné návykové látky. Bez dálniční známky brázdilo 42 řidičů motorových vozidel úseky, kde je použití dálniční známky vyžadováno. Pokutu za přestupek v dopravě dostalo také 6 cyklistů a dva chodci, kteří nerespektovali světelné znamení.
 
Stálým a nejčastějším problémem v dopravě je překračování nejvyšší povolené rychlosti a technický stav vozidel. Do nevyhovujícího technického stavu vozidla se řadí propadlá technická kontrola, poškození karoserie vozidla - ostré hrany, nefunkční povinné osvětlení auta, nedostatečná hloubka dezénu pneumatik aj. 
U cyklistů se policisté zaměřovali na povinnou výbavu jízdního kola. Především šlo o kontrolu správného osvětlení, které v mnoha případech a zejména při snížené viditelnosti může pomoci odvrátit hrozící nebezpeční v podobě dopravní nehody nebo jiných komplikací.
 
 por. Mgr. Bc. Marie Štrbáková, DiS.
20. 8. 2014

vytisknout  e-mailem