Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Krádeže jízdních kol

OLOMOUCKO - Chraňte si svůj majetek  

Krádeže jízdních kol

Včera odpoledne jsme přijali oznámení o vloupání v domě na ulici Gen. Svobody v Uničově. Policisté po příjezdu na místo zjistili, že neznámý zloděj někdy v noci ze středy na čtvrtek vnikl po odstranění visacího zámku na dveřích do sklepní kóje. Třiapadesátiletému muži zde odcizil horské jízdní kolo v hodnotě předběžně vyčíslené na více jak 15 tisíc korun.

Ke krádeži jízdního kola došlo také v domě na ulici Werichova v Olomouci. Osmadvacetiletý muž si ve čtvrtek odpoledne připevnil lankovým zámkem své jízdní kolo v hodnotě 18 tisíc korun ve společné kolárně. Ve večerních hodinách však na cyklistu čekalo jen prázdné místo.

Policisté v obou případech zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinů krádež a porušování domovní svobody. Zloději nyní hrozí za krádež až dva roky za mřížemi.

V roce 2015 bylo v době od ledna do května na Olomoucku nahlášeno 52 krádeží jízdních kol. V letošním roce za stejné období prověřují policisté již 83 případů.

Policie radí milovníkům cykloturistiky:

  • V domě mějte svá kola bezpečně uschovaná, nejlépe v bytě nebo komoře s řádným bezpečnostním zámkem.
  • Uschovejte si doklad od zakoupení jízdního kola, nejlépe s pořízením jeho fotografie. V případě krádeže usnadníte pátrací činnost policie.
  • Před jízdou zkontrolujte, zda má vaše kolo potřebnou povinnou výbavu.
  • Dodržujte pravidla bezpečnosti v silničním provozu. Bezpečnostní prvky na jízdním kole jsou nezbytné pro zaručení dobré viditelnosti.  Pamatujte, reflexní doplňky v každém případě zvyšují bezpečnost cyklistů na silnicích.
  • Buďte opatrní a důslední, kde svá jízdní kola odkládáte.
  • Nikdy nenechávejte kola bez dozoru odstavená ve stojanech a uzamčená lankovým zámkem. K překonání takového zámku postačí zloději jen pár vteřin. Sezóna cykloturistiky je v plném proudu a právě vaše kolo se může někomu zalíbit.

                                                                                               

  • por. Mgr. Bc. Marie Štrbáková, DiS.

vytisknout  e-mailem