Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Policisté kontrolovali chodce i cyklisty

ŠUMPERSKO - Cyklisté i chodci byli upozorňováni na to, jak je důležité být viděn. 

V úterý 1. března 2016 v brzkých ranních hodinách se zábřežští policisté ve spolupráci s koordinátorem BESIP pro Olomoucký kraj zaměřili na chodce a cyklisty v silničním provozu. Kontroly probíhaly na silnici mezi obcemi Sudkov a Postřelmov. Brzy ráno je v těchto místech bez veřejného osvětlení poměrně rušno a pohybují se zde, jak motorizovaní, tak i nemotorizovaní účastníci silničního provozu. Cyklisté i chodci byli upozorňováni na to, jak je důležité vidět a především být viděn. Všichni oslovení chodci i cyklisté navíc při kontrole obdrželi pásky z retroreflexního materiálu, které významně přispívají právě ke zvýšení jejich viditelnosti v silničním provozu.

Většina cyklistů měla povinnou výbavu jízdního kola za snížené viditelnosti v pořádku, ale našli se mezi nimi i hříšníci, kteří neměli řádné osvětlení. Za tento přestupek jim byla uložena bloková pokuta.

Chodci byli upozorňováni na novou povinnost vyplývající z novely zákona o silničním provozu, která nabyla účinnosti 20. února 2016. Podle této novely „pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích. Při porušení této povinnosti lze nyní chodcům uložit blokovou pokutu až 2000 korun. Dle zákona o silničním provozu „je chodec i osoba, která tlačí nebo táhne sáňky, dětský kočárek, vozík pro invalidy nebo ruční vozík o celkové šířce nepřevyšující 600 mm, pohybuje se na lyžích, kolečkových bruslích nebo obdobném sportovním vybavení anebo pomocí ručního nebo motorového vozíku pro invalidy, vede jízdní kolo, motocykl o objemu válců do 50 cm3, psa a podobně“. Pojem snížená viditelnost tento zákon pak definuje jako „situaci, kdy účastníci provozu na pozemních komunikacích dostatečně zřetelně nerozeznají jiná vozidla, osoby, zvířata nebo předměty na pozemní komunikaci, například od soumraku do svítání, za mlhy, sněžení, hustého deště…“.  Prvky z retroreflexního materiálu by tak raději měli mít vždy po ruce všichni, kteří například holdují pěší turistice.

V podobně zaměřených kontrolách budou nejen zábřežští policisté i nadále pokračovat.

 

por. Mgr. Marie Šafářová
1. března 2016

Odkazy do noveho okna

Sudkov - Postřelmov

Sudkov - Postřelmov 

Detailní náhled

Sudkov - Postřelmov

Sudkov - Postřelmov 

Detailní náhled

Sudkov - Postřelmov

Sudkov - Postřelmov 

Detailní náhled

Sudkov - Postřelmov

Sudkov - Postřelmov 

Detailní náhled

Sudkov - Postřelmov

Sudkov - Postřelmov 

Detailní náhled

Sudkov - Postřelmov

Sudkov - Postřelmov 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem