Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Policisté kontrolují chaty

Přerovské - kontaktují majitele rekreačních objektů i zahrádkáře 

Od minulého týdne kontrolují policisté Územního odboru Přerov chatové lokality a zahrádkářské kolonie v souvislosti s nadcházejícím zimním období, kdy většina chatařů opouští své objekty a tato místa zůstávají opuštěná. Právě tato doba je příležitostí pro pachatele majetkové trestné činnosti. Pachatelé tohoto protiprávního jednání se dají rozdělit do dvou skupin. Jednu skupinu tvoří ti, co vniknou do objektu násilím a přenocují zde. Poškození na těchto objektech pak bývá mnohem větší než na odcizení věcí. Druhou skupinu tvoří zloději, co vniknou do chaty s cílem odcizit zde cenné věci, které by následně mohli prodat a zpeněžit.
Do akce se zapojil i zástupce Hasičského záchranného sboru, který občany informoval o požární bezpečnosti komínů a spotřebičů paliv. Neopomněl také radu ohledně vypalování trávy a biologického odpadu v souvislosti s možným vznikem požáru.
V rámci projektu související s ochranou rekreačních objektů policisté na místě kontaktovali přítomné osoby a předávali jim rady ohledně zabezpečení chat a nabídli jim možnost registrace v evidenci na jednotlivých místě příslušných obvodních oddělení Policie ČR. Tato služba souvisí s rychlejší komunikací s majitelem objektu, který byl vykraden či byl zjištěn nějaký nedostatek při kontrole. Tuto aktivitu ze strany policie přivítali téměř všichni prozatím oslovení majitelé objektů. Kontroly těchto lokalit budou prováděny pravidelně i nepravidelně, ať už v souvislosti s připraveným opatřením nebo při běžném výkonu služby. Osadníci obdrželi i letáky, které si mohou v klidu prostudovat a následně podle nich učinit bezpečnostní opatření při odjezdu a opuštění chaty. I chalupářům, které jsme nezastihli na místě byly zanechány letáky na viditelných místech včetně informace proběhlé kontrole objektu.
V loňském roce 2011 jsme na přerovském okrese řešili 67 případů krádeží vloupáním do rekreačních chat, zahradních domků a kůlen a z toho se podařilo objasnit 24 skutků. V letošním roce do konce měsíce září šetřili policisté již 47 vloupání a prozatím se jim podařilo objasnit 12 případů.

A na závěr jen několik rad pro majitele objektů:

- zabezpečte si rekreační objekt mechanickými zábrannými prostředky
- věnujte pozornost zabezpečení zejména oken, vstupních dveří a verand
- vhodná je také elektronická ochrana
- cenné věci nenechávejte přes zimu v rekreačním objektu
- v případě, že už dojde k vykradení objektu nevstupujte dovnitř a neprodleně volejte policii
 

por. Mgr. Miluše Zajícová
25.10.2012

vytisknout  e-mailem