Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Policisté objasnili dvojnásobnou loupež

Jeseník - pachatelé dvounásobné loupeže jsou ve vazební věznici a čekají na verdikt soudu. 

Dvojnásobná loupež na Jesenicku

Okrádání seniorů je v současné době výhodným způsobem pro různé typy zlodějů a podvodných skupin, jak snadno a rychle přijít k penězům. Senioři doplácí na důvěřivost a ochotu pomoci někomu v nouzi. Pachatelé často na bezbranných lidech použijí brutálního fyzického, či psychického násilí, k dosažení svého zájmu. Neváhají ani použít střelných či jiných zbraní. Názorným případem je i dvojnásobné loupežné přepadení, které se odehrálo v průběhu jednoho týdne v okrese Jeseník.

V pátek 5. února zahájili jeseničtí kriminalisté trestní stíhání proti 35letému muži z Lipové-lázních a o 14let mladšímu muži ze Žulové. Ti se dopustili dvojnásobného loupežného přepadení v okrese Jeseník.
Společně ve středu 27. ledna v době od 09.00 hodin do 11.00 hodin vešli přes nezajištěné zadní vstupní dveře do rodinného domu v obci Vlčice. Dostali se až do předsíně, kde se nacházel 71letý majitel domu. Muži jej pod pohrůžkou použití krátkých střelných zbraní a se slovy "kde máš prachy" povalili na zem. Pak začali prohledávat místnosti v domě.  Opakovaně se ptali poškozeného, kde má peníze.  V kuchyni odcizili mobilního telefonu Nokia 3310 v hodnotě 300,- Kč a finanční hotovosti ve výši 100,- Kč, kterou měl poškozený v peněžence v kabátu. Při odchodu jej svázali přineseným řemínkem na rukou a nohou. 

Dále v úterý 2. února v době od 18:45 hodin do 19:15 hodin společně v obci Bělá pod Pradědem, zvonili a klepali na vstupní dveře rodinného domu. Když se 77letý majitel domu zeptal "Kdo je tam?" odpověděli "Pusťte nás dovnitř, je nám zima na celé tělo a jestli nás nepustíte, tak vám rozbijeme okno!"Muž se zalekl a dveře otevřel. Pachatelé vstoupili dovnitř a šli do kuchyně, kde uvedli, že mají zapadlé auto a potřebují někam zavolat. Poté poškozeného požádali o zapůjčení stokoruny. Důvěřivý senior peníze předal a muži uvedli, že je to málo, kde má víc peněz. Poté mu vytrhli peněženku z ruky a z té vybrali dalších 200,- Kč. Pod pohrůžkou použití krátké střelné zbraně, kterou jeden z pachatelů mířil na poškozeného, přinutil muže sedět na posteli. Druhý z pachatelů začal prohledávat vedlejší místnost, ve které našel uschovanou finanční hotovost ve výši 25.000,- Kč, kterou odcizil. K tomu si ještě přibral 4 ks krabiček cigaret v hodnotě 244,- Kč. Před odchodem z domu přestřihli přívodní kabel k telefonu a ze zámku odcizili klíče od domu.  
Pachatele se podařilo operativní činností zadržet pouhé dva dny po spáchání trestného činu. Ve čtvrtek 4. února, byli zadrženi příslušníky kriminální policie a vyšetřování. Při zadržení jeden z pachatelů měl u sebe zbraň a druhou měli uschovanou ve vozidle.  V sobotu 6. února oba muži byli vzati do vazby.  Za loupežné přepadení jim hrozí odnětí svobody od dvou do desíti let. 
Celková uloupená kořist činila 25.944,- Kč. 
V roce 2009 jesenická policie šetřila čtyři případy podvodného jednání na seniorech s celkovou škodou přesahující 191.000,- Kč.


  

 


por. Jiří Černěnko
tiskový mluvčí
 

vytisknout  e-mailem