Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Prolomení hesla na sociální síti

PROSTĚJOV - Za důvěru zaplatila 40 tisíc korun. 

Dne 15. července v podvečerních hodinách kontaktoval dosud neznámý pachatel prostřednictvím sociální sítě Facebook devatenáctiletou ženu z Prostějova. Při komunikaci se vydával za jejího kamaráda, do jehož profilu na této sociální síti se nezákonně dostal prolomením hesla. Poškozenou požádal o půjčku ve výši 40 korun. Žena pachateli vyhověla a poslala mu i potvrzovací kódy ke svému bankovnímu účtu, nutné pro provedení a ověření bezhotovostního převodu. Pachatel následně z jejího účtu odčerpal částku 40 tisíc korun.

 

Na závěr uvádíme několik základních bezpečnostních zásad, jak chránit své peníze a nestát se obětí kybernetického útoku:

* Nikdy nikomu nesdělujte přístupové údaje ke svým bankovním produktům.

* Častou taktikou podvodníků je také rozesílání podvodného emailu, který má vzbudit dojem, že byl odeslán Vaší bankou. Tento email obsahuje aktivní odkaz, který je směrován na podvodnou stránku připomínající oficiální stránku pro přihlášení do internetového bankovnictví dané banky. Rozhodně na takové emaily nereagujte. Obecně platí, že banky tímto způsobem s klienty nekomunikují. V případě pochybností se obraťte přímo na svou banku.

* Chraňte svůj počítač či obdobné komunikační zařízení kvalitním a aktuálním antivirovým programem.

* Zásadně neotvírejte přílohy e-mailů pocházejících z neznámých zdrojů.

* Instalujte pouze aplikace, jejichž funkci bezpečně znáte.

 

por. Bc. František Kořínek

17. 7. 2015

vytisknout  e-mailem