Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Série vloupání objasněna

PROSTĚJOV - Čtyři muži způsobili škodu za více než 310 tisíc korun. 

Kriminalisté SKPV Prostějov realizovali začátkem srpna 2015 sérii krádeží na Prostějovsku, kterých se měl dopustit šestadvacetiletý cizinec. K uvedeným krádežím ho kriminalisté navíc viní i z trestných činů poškození cizí věci a neoprávněného užívání cizí věci. V době od 8. dubna do 11. května 2015 tak ve 12 případech způsobil celkovou škodu za více než 310 tisíc korun. Ne vždy páchal trestnou činnost sám. V 7 z nich měl sebou komplice z Prostějova. Jednalo se o tři muže, kteří ho nezávisle na sobě doprovázeli. Všichni čtyři muži si již převzali obvinění z trestného činu. V případě prokázáni viny a odsouzení jim hrozí trest odnětí svobody až na tři roky. Trestní stíhání je vedeno na svobodě.

Trestnou činnost zahájil ve středu 8. dubna, během pracovní doby firmy v Dolní ulici v Prostějově. Společně s jednadvacetiletým mužem z Prostějova poškodili dveře kolárny pro zaměstnance firmy, ze které odcizili pánské horské jízdní kolo v hodnotě 25 tisíc korun.

K pokračování se odhodlal během noci z 21. na 22. dubna. Ke spolupráci si tentokrát vybral šestadvacetiletého komplice, se kterým se společně vloupali do prodejny ve Školní ulici a do prodejního stánku na náměstí T. G. Masaryka v Prostějově. Odcizením způsobili škodu za více než 10 tisíc korun a poškozením dalších 36 tisíc korun.

Stejní pachatelé se hned následující noci pokusili vloupat do prodejny na Hlaváčkově náměstí v Prostějově. V tomto případě však jen poškozením dveří způsobili škodu ve výši 400 korun. Ke krádeži nedošlo.

Sehraná dvojice v pátek 24. dubna v pozdních večerních hodinách, v pohostinství na Floriánském náměstí v Prostějově překonali zabezpečovací mechanismus výherního automatu a z jeho pokladny odcizili finanční hotovost za více jak 6 tisíc korun. Poškozením způsobili škodu přesahující 1 400 korun.

Během následujícího víkendu se odvážil sám a vloupal se do provozovny v ulici Pod Kosířem. Zde po jeho nezvané návštěvě majitel marně hledal mobilní telefon a finanční hotovost. Poškozením dveří způsobil škodu ve výši 500 korun a odcizením telefonu a finanční hotovosti pak škodu ve výši 9 300 korun.

Další nezdařený pokus o vloupání se odehrál někdy v době od 26. do 27. dubna. Pachatele zde opět doprovázel šestadvacetiletý muž z Prostějova. Společně se pokusili vloupat do provozovny ve Svatoplukově ulici. Tentokrát opět neúspěšně. Vstupní dveře nepřekonali, přesto na nich zanechali škodu za 300 korun.

Někdy v době od 2. do 4. května se pak uvedený cizinec vloupal opět sám do ordinace lékaře v Olomoucké ulici v Prostějově. Ordinaci prohledal a odcizil z ní prázdnou kovovou pokladničku. Způsobil zde škodu za téměř 1 400 korun.

V noci ze 4. na 5. května se cizinec opět spojil s již osvědčeným komplicem. Krátce před třetí hodinou ranní se pokusili vloupat do prodejny na náměstí E. Husserla v Prostějově. Také v tomto případě zůstala po jejich snaze jen škoda na dveřích a to ve výši 10 tisíc korun. Po nezdařeném pokusu se přesunuli do ulice Plumlovské v Prostějově. Zde krátce před pátou hodinou ranní násilně překonali vstupní dveře do prodejny. Z prodejního pultu pak odcizili pokladnu značky Sharp s finanční hotovostí. Pokladnu po odcizení peněz odložili na popelnici v ulici Hliníky. Celkem poškozením a odcizením způsobili škodu ve výši 18 650 korun.

Po týdenní pauze nenechal zloděje klidným televizor značky Finlux v hodnotě 5 100 korun, který odcizil z jednoho z lékařských zařízení v Prostějově.

Kuriozitou v sérii páchaných krádeží byl pak poslední nahlášený případ z noci mezi 14. a 15. květnem. Tentokrát vyrazil společně s dvaadvacetiletým mužem do jedné z obcí na Prostějovsku. Zde se vloupali do objektu bývalého statku, kde odcizili nářadí, jako jsou motorové pily, vrtací a bourací kladiva, vrtačky, anebo brusky. S ukradeným lupem se pak zmocnili zde odstaveného dodávkového vozidla značky Renault. Škoda z jediné krádeže mimo Prostějov se tak vyšplhala na téměř 190 tisíc korun.

por. Bc. František Kořínek

10. 8. 2015

vytisknout  e-mailem