Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Skončili za mřížemi

OLOMOUCKO - Olomoučtí policisté poslali v únoru za mříže hned 4 pachatele  

Dne 3. února 2016 jsme krátce před 19 hodinou přijali oznámení o pohybu podezřelého muže na ulici Palackého v Olomouci, kde rozbíjí skleněné výplně tramvajové zastávky. Policisté z obvodního oddělení Olomouc 1 pak bezprostředně na to zadrželi dvaatřicetiletého muže z Přerova. Následně zjistili, že poškodil celkem 15 skleněných výplní zastávky, na dvou vozidlech zpětná zrcátka a vitrínu jedné z prodejny. Zanechané stopy po jeho projitím ulicí Palackého byly vyčísleny na 47 500 tisíc korun. Pachatel s pestrou trestní minulostí byl dne 4. února 2016 obviněn ze spáchání přečinů poškození cizí věci a výtržnictví.

Obviněný z trestného činu krádež a výtržnictví je od 6. února 2016 osmadvacetiletý muž z Bruntálu, který společně s šestadvacetiletou ženou z Olomouce ukradl zboží v hobbymarketu na ulici Horní Lán v Olomouci. Krátce před polednem si na prodejní ploše uschovali do tašky 13 osvěžovačů v celkové hodnotě 1 027 korun a následně prošli bez zaplacení přes pokladny. U východu byli zastaveni pracovníkem bezpečnostní služby a vyzvání k vrácení odcizeného zboží. Obviněný muž však zareagoval velmi agresivním způsobem a za pomocí 10 podlahových lišt, které měl jiný zákazník v košíku, udeřil muže do hlavy. Poté si na ruku nasadil tzv. boxer, kterým se ho pokusil udeřit. Pracovník ostrahy se však jeho úderu vyhnul a útočníka srazil na zem. V této chvíli se přidala spolupachatelka a napadla pracovníka ostrahy. Obviněný muž využil této příležitosti a dal se na útěk. U východu pak v plném běhu a ve výskoku srazil kopem k zemi dalšího člena bezpečnostní agentury, který tak utrpěl zranění a musel být hospitalizován v nemocnici. Přes veškeré jeho snažení se mu z prodejny nepodařilo utéct a ostraha pachatele zadržela až do příjezdu policejní hlídky. Tohoto jednání se dopustil, přestože byl již pro úmyslný trestný čin výtržnictví a krádež v minulosti pravomocně odsouzen.

Ve čtvrtek 11. února 2016 jsme přijali oznámení od strážníků Městské policie Olomouc o zadržení podezřelého muže na ulici Kateřinské v Olomouci. Přivolaní policisté po příjezdu na místo zjistili, že strážníci zadrželi známého zloděje. Zadržený dvaatřicetiletý muž ze Západních Čech byl přistižen právě ve chvíli, kdy se snažil z vozidla značky Fiat Marea vytáhnout přes již poškozené okýnko ve vozidle uschované jízdní kolo. Vzhledem k jeho aktivitě při páchání drobné majetkové trestné činnosti na Olomoucku, policisté muže zadrželi a umístili do policejní cely. V průběhu vyšetřování vyšlo dále najevo, že zadržený muž v době od 3. prosince 2015 do 11. února 2016 ukradl ve dvou případech zboží v místních drogeriích a vloupal se do motorového vozidla. Dne 12. února byl obviněn ze spáchání přečinu krádež. Vzhledem k tomu, že obviněný byl trestně stíhán na konci roku 2015 pro obdobnou trestnou činnost, také v tomto případě podali policisté státnímu zástupci podnět k vydání návrhu na vzetí obviněného muže do vazby.

Policisté dne 19. února 2016 zahájili trestní stíhání jednatřicetiletého muže z Bohuňovic pro spáchání přečinu krádež. Dne 18. února 2016 jsme krátce před půlnoci přijali od všímavého občana telefonické oznámení na linku 158 o vloupání do motorového vozidla a pachateli, který měl utéct směrem do parku Michalské stromořadí. Přivolaní policisté zjistili, že na Blažejském nám. v Olomouci poškodil skleněnou výplň okna dveří na motorovém vozidle značky Fiat Punto s úmyslem odcizit uvnitř vozidla uloženou koloběžku. Ve chvíli, kdy zjistil, že ho někdo pozoruje, dal se na útěk. Policisté několik málo hodin poté díky své osobní a místní znalosti kontaktovali podezřelou osobu, u které se potvrdilo, že je pachatelem nejen této krádeže. Začátkem února byl již obviněn ze spáchání přečinu krádež, kdy se od prosince 2015 do ledna 2016 vloupal na Olomoucku celkem 4x do motorových vozidel.

Ve všech těchto případech podali policisté podnět státnímu zástupci k vydání návrhu na vzetí obviněných pachatelů do vazby.  Soudce pak návrhy státního zástupce akceptoval.

Děkujeme tímto všem všímavým spoluobčanům za jejich spolupráci při oznamování a vyšetřování trestné činnosti.   

por. Mgr. Bc. Marie Štrbáková, DiS.

25. 2. 2016

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem