Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Taktické cvičení složek IZS

Prostějovsko - Tématem bylo pátrání po pohřešovaných osobách v nepřístupném terénu při lesním požáru. 

 

Dne 4.října 2013 v době od 09:00 hodin do 14:00 hodin proběhlo v katastrálním území Březina – Hamry, v prostoru mezi obcemi Stínava a Okluky taktické cvičení složek Integrovaného záchranného systému Olomouckého kraje. Tématem taktického cvičení bylo pátrání po pohřešovaných osobách v nepřístupném terénu při lesním požáru. Taktické cvičení slouží k praktickému procvičení postupů a činností jednotlivých složek při pátrání po pohřešovaných osobách, dále zde důležitou roli hraje samotná organizace, schopnost koordinace společné činnosti a komunikace, aby v reálném prostředí při vzniku mimořádné situace byli na tuto událost připraveni.

Cvičení se zúčastnilo 40 policistů – policisté územního odboru Prostějov, psovodi, policisté pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje, 60 příslušníků Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje, územní odbor Prostějov a požárních stanic Olomouc, Prostějov, JSDH (jednotky sboru dobrovolných hasičů) Města Prostějova, Plumlova, Vícova, Krumsína a Mostkovic, dále Záchranná služba, Městská policie Prostějov, Záchranná brigáda kynologů Jihomoravského kraje, Dobrovolní záchranáři, CLO české republiky a AČR, která poskytla bezpilotní prostředek k monitorování prostoru a organizací GINA byl představen pátrací systém na bázi GPS modulu. Během cvičení bylo využito speciální vozidlo PČR tzv. mobilní kontaktní a krizové centrum, z kterého se celá záchranná akce řídila. O pátrání v lokalitě Březina – Hamry byli informováni a vyrozuměni zástupci příslušných obcí. 

Samotné cvičení bylo odstartováno v 08:00 hodin, kdy bylo na operační středisko PČR fiktivně oznámeno pohřešování několika osob, které se při panice, vzniklé při lesním požáru, rozprchli v nepřístupném terénu. Následovalo prověření oznámení a získání relevantních informací o možném pohybu pohřešovaných. Na základě získaných skutečností bylo zjištěno, že by se mělo jednat o 10 pohřešovaných osob, které by se měly nacházet v lesním prostoru Březina – Hamry, kde proběhla pátrací akce, při které byly všechny pohřešované osoby nalezeny. Po vypátrání byla přivolána lékařská pomoc, které byly všechny vypátrané osoby předány k prohlídce.
 
Celé součinnostní cvičení proběhlo bez problémů a prověřilo připravenost všech složek při budoucím mimořádném zásahu.
 
 
por. Mgr. Irena Urbánková

4.10.2013

vytisknout  e-mailem