Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Tisková konference v Prostějově

Prostějovsko - Prostějovští kriminalisté v uplynulých dnech zahájili několik trestních stíhání osob, které se dopustily trestných činů majetkového charakteru. Jednalo se o sedm případů, z nichž každý je šetřen samostatně ve věcích podvodů, úvěrových podvodů a zpronevěr.  

V pátek 27. září zahájili trestní stíhání 67 leté ženy z Prostějovska, kterou obvinili ze spáchání dvou trestných činů – podvodu a úvěrového podvodu. Tohoto protiprávního jednání se dopustila od listopadu loňského roku do konce července letošního roku tím, že prostřednictvím obchodních zástupců 4 úvěrových společností, uzavřela smlouvy o úvěru. Výše úvěrů se pohybovala od 24 tisíc do 30 tisíc. Zavázala se je pravidelně splácet. Uhradila z nich pouze poměrnou část a zbytek již nehradila. Při prověřování případu kriminalisté zjistili, že při sjednávání smluv uvedla nepravdivé údaje, týkající se jejího zaměstnání a finančních prostředků. K dnešnímu dni tak dluží téměř sto tisíc korun.
 
V pondělí 30. září zahájili kriminalisté hned několik trestních stíhání. V prvním případě se jedná o 41 letou ženu, kterou obvinili ze spáchání trestného činu zpronevěra. Protiprávního jednání se dopustila od listopadu roku 2009 do konce srpna letošního roku tím, že jako zaměstnankyně jedné ze společností na Prostějovsku, která měla přístup k centrálnímu počítači, odebírala z pokladen peníze tzv. vratkami. Navýšením ceny málo prodávaných druhů zboží (z korun na stokoruny) provedla fiktivní  vrácení  tohoto zboží. Částky se pohybovaly od 300 korun až do 6 tisíc korun. Takto získané peníze použila pro vlastní potřebu. Společnosti měla způsobit škodu 1 122 687 korun. V případě prokázání viny a odsouzení jí hrozí až osmiletý pobyt za mřížemi. Kriminalisté na případu nadále pracují.
 
Téhož dne zahájili trestní stíhání 60 leté ženy z Prostějovska, kterou obvinili ze spáchání trestného činu podvod a zpronevěra. Od února roku 2012 do ledna letošního roku měla jako oprávněná osoba jedné ze společností, mající přístup k finančním prostředkům, neoprávněně na svůj účet převést různě vysoké finanční prostředky, které dále použila pro vlastní potřebu. Při prověřování případu vyšlo najevo, že se obohatila také podvodným převodem práv a povinností k bytu, kterým disponovala tím, že ho třikrát prodala, vždy jiné osobě. Celkem se obohatila o více než milion korun. V případě prokázání viny a odsouzení jí hrozí až osmiletý pobyt za mřížemi.
 
V pondělí 30. září si ve zkráceném přípravném řízení vyslechl sdělení podezření z trestného činu úvěrový podvod i 55 letý muž z Prostějovska. Ten v listopadu roku 2010 uzavřel s jednou ze společností, poskytující úvěry, smlouvu na částku 7 999 korun, kterou nesplácel. Při sjednávání smlouvy uvedl nepravdivé údaje, týkající se jeho finanční situace.

Od počátku roku 2013 probíhá odhalování trestního jednání 53 letého muže z Prostějovska, podezřelého z rozsáhlé trestné činnosti hospodářského charakteru. Jedná se o vylákání finančních prostředků z různých subjektů pod podnikatelským záměrem, které nesplácel. V červnu 2013 bylo za tyto trestné činy muži sděleno obvinění pro celkem 11 skutků, spáchaných za období od června roku 2005 až do poloviny ledna letošního roku. Svým jednáním způsobil škodu cca 6 mil. Kč. Prostřednictvím zveřejnění případu přes média se přihlásili další poškození a na Prostějovsku bylo zadokumentováno dalších 12 případů. Muž si opět půjčoval různé finanční obnosy v různých částkách – od jednoho sta tisíc až do téměř osm set tisícové částky. Tyto nesplácel. Od jedné z firem odebíral zboží, které nehradil. Podvodným způsobem se obohatil financemi také z neuskutečněného převodu podílu v jedné z firem a nehradil nájmy za pronajaté prostory. Částka, kterou se měl takto nezákonně obohatit, přesáhla v tomto případě dalších 7 milionů korun. V pondělí 30. září bylo vydáno usnesení o rozšíření trestního stíhání třiapadesátiletého muže pro spáchání trestného činu podvod. V případě prokázání viny a odsouzení mu za trestný čin podvod hrozí až osmiletý trest odnětí svobody.

Ze spáchání trestného činu úvěrový podvod je podezřelý i 47letý muž z Prostějovska, který se tohoto protiprávního jednání měl dopustit od března roku 2006 do ledna 2008. V celkem 5 případech měl uzavřít se dvěma společnostmi, poskytující úvěry, 5 úvěrových smluv v různých výších. Svým jednáním měl způsobit škodu za téměř 182 tisíc korun. Při jejich sjednávání měl uvést nepravdivé údaje, týkající se jeho finančních možností a závazků. Na základě prověřování bylo v tomto případě vydáno usnesení o odložení věci, neboť trestní stíhání je nepřípustné z důvodu jeho promlčení.

8. října bylo zahájeno trestní stíhání 59letého muže z Prostějovska, kterého kriminalisté obvinili ze spáchání trestného činu krádež. Toho se měl dopustit v březnu roku 2011 tím, že jako jednatel jedné ze společností na Prostějovsku, převedl část obchodního podílu na jiného nabyvatele, čímž již nebyl oprávněn disponovat finančními prostředky této firmy, ani jejím jménem jednat. Za převod poloviny obchodního podílu obdržela společnost na svůj účet částku převyšující dva miliony korun. 59 letý muž, ačkoliv již nebyl oprávněn disponovat těmito prostředky, si neoprávněně z účtu přisvojil nejméně 1 800 tisíc korun. V případě prokázání viny mu hrozí až 8 letý pobyt za mřížemi.

 
 
por. Mgr. Irena Urbánková
17.10.2013
 
 

vytisknout  e-mailem