Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Za volantem sedět neměli

OLOMOUCKO - Drogy ani alkohol za volant nepatří. 

Dne 25. listopadu jsme zahájili úkony trestního řízení pro přečin ohrožení pod vlivem návykové látky, ze kterého jsou podezřelí dva řidiči osobních motorových vozidel. Jednoho z mužů zastavili a kontrolovali dopravní policisté za volantem vozidla Renault Megane dne 19. listopadu v odpoledních hodinách na ulici Velkomoravská v Olomouci. Jednatřicetiletý řidič se na výzvu policistů podrobil orientačnímu testu na přítomnost jiných návykových látek, který byl pozitivní na canabis a amphetamin. Tento vysoce pozitivní výsledek potvrdilo také laboratorní vyšetření.

Dalšího řidiče pod vlivem drog zastavila hlídka policie dne 21. listopadu v ranních hodinách za volantem osobního vozidla Ford na ulici Dolní Novosadská v Olomouci. Také tento osmatřicetiletý muž s policisty spolupracoval a po pozitivním výsledku orientačním testu se dobrovolně podrobil lékařskému vyšetření, spojenému s odběrem biologického materiálu v nemocničním zařízení. Zde výsledky biologického vyšetření potvrdily přesahující horní koncentrační rozmezí pro látku canabis.

Dalšího řidiče pod vlivem návykové látky zastavili a kontrolovali policisté dne 26. listopadu před druhou hodinou ranní na ulici Olomoucké ve Šternberku. Sedmatřicetiletý řidič osobního vozidla Peugeot se na výzvu policistů podrobil dechové zkoušce, která byla opakovaně pozitivní s výsledkem 1,96 promile alkoholu v dechu. Policisté na místě navíc zjistili, že muž není držitelem žádného řidičského oprávnění.

U všech tří řidičů jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který lze dle trestního zákoníku uložit mimo jiné trest odnětí svobody až na jeden rok.

V pondělí 28. listopadu krátce po 1 hodině ranní zastavila hlídka policie vozidlo jedoucí po ulici Pavlovická v Olomouci. Hlídka vyzvala řidiče k předložení dokladů potřebných pro provoz a řízení vozidla. Při této kontrole policisté zjistili, že pětatřicetiletý muž má až do měsíce října 2017, na základě rozhodnutí soudu, vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel. Muž je nyní podezřelý z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za který mu hrozí v případě odsouzení až dva roky ve vězení.

por. Mgr. Pavla Štenclová

29. listopadu 2016

vytisknout  e-mailem