Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Krajské ředitelství policie hlavního města Prahy, Kancelář ředitele

Žadatel si podal žádost dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve které žádal o poskytnutí informace ohledně pravomocí cizinecké policie u Zkoušky z jazyka a reálií pro účely udělování státního občanství České republiky ve znění: „Na základě kterého zákonného oprávnění provádí příslušníci cizinecké policie: (i) plošné zjišťování totožnosti všech účastníků Zkoušky v registrační místnosti a následně také ve zkušební místnosti; a (ii) administrativní úkony spočívající ve vyplňování prezenční listiny ÚJOP UK v registrační místnosti, kde příslušníci cizinecké policie zaznamenávají/evidují účast všech přítomných účastníků Zkoušky. Jakým způsobem je s touto prezenční listinou ze strany cizinecké policie dále nakládáno? Žádám rovněž o informaci, zda má ztotožněná osoba právo vyžádat si stejnopis úředního záznamu cizinecké policie o provedeném zjištění její totožnosti.“ 

Povinný subjekt předmětnou žádost posoudil a v souladu s ustanovením § 14 odst. 5 písm. d) zákona o svobodném přístupu k informacím požadovanou informaci žadateli poskytnul a to:

(i) Příslušníci cizinecké policie během registrace před zkouškou znalosti českého jazyka a českých reálií pro účely udělování státního občanství České republiky provádí pobytovou kontrolu podle ustanovení § 167 odst. 1 písm. d) bod 1 z. č. 326/1999 Sb. Zákon o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů. V souvislosti s pobytovou kontrolou taktéž vyzývají osoby k prokázání totožnosti a to dle ustanovení § 167 odst. 1 písm. e) téhož zákona.

(ii) Příslušníkům cizinecké policie je před samotným ověřením totožnosti poskytnuta k nahlédnutí prezenční listina všech přítomných kandidátů za účelem provedení pobytové kontroly.

Zároveň na žádost o informaci bylo žadateli sděleno, že policista s odkazem na ustanovení § 109 odst. 2 zákona č. 273/2008 sb., o Policii České republiky vystaví na žádost osoby bez zbytečného odkladu písemné potvrzení o provedeném úkonu. Tuto povinnost nemá, pokud její splnění neumožňují okolnosti úkonu.

vytisknout  e-mailem