Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Krajské ředitelství policie hlavního města Prahy, Kancelář ředitele

Žadatel si podal žádost dle zák. č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve které žádal o informace ve věci rušení nočního klidu v noci z 31. 5. 2023 v Praze Braníku, které oznámil na linku 158. Žadatel krátce poté obdržel telefonicky informaci od policistky pravděpodobně z MOP Modřany, že tato akce byla povolena ze strany MHMP. Žadatel požadoval: 1- kdo povolil rušení nočního klidu, žádal o veškeré písemné dokumenty, ze kterých policistka usoudila, že rušení nočního klidu v tomto případě bylo povoleno. 2- jméno vedoucího zmíněné policistky, a zda byla policistka metodicky vedena svým nadřízeným. 3- veškeré písemné materiály, že policisté MO Modřany byly v posledních třech letech z právní úpravy rušení nočního klidu proškoleni a bylo jim vysvětleno jak postupovat. 4- jakým způsobem byl vyřešen přestupek rušení nočního klidu, komu a kdy byl postoupen, jak byl vyřešen přestupek rozdělávání a udržování otevřeného ohně, žádal o písemné materiály včetně protokolů. 

Žadateli bylo sděleno následující:

V první fázi povinný subjekt odpověděl žadateli, že s odkazem na ustanovení § 37 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., a byla v částech 1, 2, 3 posouzena nikoli jako žádost ve smyslu zákona č.106/1999 Sb., ale jako upozornění na nedostatky v činnosti policejního útvaru, policisty nebo zaměstnance policie ve smyslu ust. § 97 odst. 1 písm. a) zákona 273/2008 Sb. o Policii České republiky, ve znění novel (dále jen „zákon o policii)

K bodu 4 žádosti bylo sděleno, že popisovaný skutek hlídka MOP Modřany vyřešila v souladu se zásadou přiměřenosti a to domluvou.

K tomuto postupu vyřízení žádosti zaslal žadatel stížnost.

Povinný subjekt opětovně posoudil žádost a sdělil následující:

ad. 1) Nejednalo se o povolenou akci. V daném případě šlo o spontánní shluk lidí na břehu Vltavy. Tvrzení změněné policistky bylo v tomto případě chybné a věc byla vyřešena v rámci kázeňského řízení. Povinný subjekt konstatoval, že žádné dokumenty, ze kterých by vyplývalo, že rušení nočního klidu je povoleno, neexistují.

ad. 2) Zmiňovaná policistka je služebně zařazena na MOP Modřany, tedy je podřízena vedoucímu MOP.

ad. 3) Školení policistů ze základních právních předpisů a interních aktů řízení probíhá kontinuálně elektronicky vždy minimálně jednou ročně.

vytisknout  e-mailem