Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Krajské ředitelství policie hlavního města Prahy, Kancelář ředitele

Žadatel si podal žádost dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve které žádal o následující informace. „… Pokud bych nemohl být z jakéhokoliv důvodu informován o adresách pobytu obou povinných, tak Vás jako povinný subjekt podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, žádám zdarma o sdělení (nejlépe s uvedením odkazů na konkrétní právní předpisy a konkrétní ustanovení a paragrafy), jak mohu zjistit adresu pobytu obou povinných.“ 

Žadateli byly poskytnuty následující informace. Žádost byla vyřízena jako celek, tedy včetně části žádosti mimo rámec zákona č. 106/1999 Sb., směřovaná k … provedení pobytové kontroly za účelem zjištění trvalého pobytu uvedených cizinců podle zákona S 326/1999 Sb., o pobytu cizinců, ve znění pozdějších předpisů. K žádosti o pobytovou kontrolu bylo sděleno, že pobyt cizinců, a to včetně občanů Evropské unie a jejich rodinných příslušníků na území České republiky je legislativně upraven zákonem č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „cizinecký zákon“). Tímto právním předpisem je dána kompetence ve věci pobytových oprávnění cizinců Ministerstvu vnitra ČR, Odboru azylové a migrační politiky. Vzhledem ke skutečnosti, že dotčení cizinci jsou cizinci s pobytovým oprávněním na území, vychází cizinecká policie z těchto dostupných informací, a to včetně místa hlášeného pobytu. Pobytová kontrola představuje úzce specializovanou a zcela specifickou kontrolu zaměřenou na plnění povinností daných cizineckým zákonem, a to nejen ze strany cizinců, ale i jiných osob. K provádění pobytové kontroly jsou příslušné součásti cizinecké policie, jejíž oprávnění je založeno v ustanovení § 167 odst. 1 písm. d) cizineckého zákona; vedle tohoto oprávnění citované ustanovení vymezuje též samotný účel pobytové kontroly, kterým je kontrola: 1) cizince za účelem zjištění, zda se na území zdržuje oprávněně a zda splňuje podmínky pobytu na území podle tohoto zákona, 2) cizince nebo jiných osob za účelem zjištění, zda dodržují povinnosti stanovené tímto zákonem. Z uvedeného je zřejmé, že účelem pobytové kontroly je prověřování dodržování pobytového režimu a dalších povinností cizinců, jakož i jiných osob stanovených zákonem o pobytu cizinců. V návaznosti na uvedené je pobytová kontrola prováděna zejména na žádost státních orgánů, pokud je potřebují k plnění svých úkolů nebo na základě vyhodnocení podnětů od fyzických, právnických osob směřujících k informacím o porušování podmínek pobytu na území.
K vlastní části žádosti dle zákona 106/1999 Sb. povinný subjekt sděluje, že Odbor cizinecké policie Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy, jak je uvedeno, není v daném případě zákonně zmocněn provést na žádost fyzické osoby požadovaný úkon, je tedy na místě obrátit se na příslušný soud a věc řešit v občanskoprávní rovině, popř. podáním trestního oznámení orgánům činným v trestním řízení.

vytisknout  e-mailem